Over DDG

De Dutch Directors Guild werd opgericht op 1 januari 1998 als vereniging voor Nederlandse speelfilm- en televisieregisseurs.

Begin 1999 sloten documentaireregisseurs zich bij ons aan. Inmiddels zijn we niet alleen een vereniging voor tv- en filmregisseurs, maar ook voor regisseurs van series, animatie, podcasts, radio, commercials en digital storytelling. Momenteel telt onze vereniging meer dan 600 leden.

Ons doel is om regisseurs te verenigen, te informeren en te representeren, zowel collectief als individueel.

Al 25 jaar zet de Dutch Directors Guild zich in om de positie van Nederlandse regisseurs te verbeteren. De afgelopen jaren hebben we kleine en grote overwinningen mogen vieren, maar er valt nog altijd veel te verbeteren.

De laatste tijd is ons ledenbestand enorm gegroeid: steeds meer regisseurs weten de weg naar ons te vinden. En dat is belangrijk, helemaal in onzekere tijden, want samen krijgen we meer voor elkaar!

Ook werken we sinds 2023 intensief samen met de vakvereniging voor scenaristen (Netwerk Scenarioschrijvers Auteursbond), onder de gezamenlijke naam: Dutch Screenwriters & Directors (DS&D).

Kernactiviteiten

  • De auteursrechtelijke en sociaaleconomische positie van regisseurs verbeteren (o.a. honorarium- en contractoverleg).
  • Services zoals kortingen op verzekeringen, juridische adviezen, checklists en modelcontracten.
  • De communicatie tussen regisseurs onderling bevorderen en activiteiten organiseren om het vakmanschap te stimuleren (maandelijkse ledenavonden, seminars en workshops).
  • Deelname aan het cultuurpolitieke debat om de positie van de regisseur in de Nederlandse en Europese cultuur te verstevigen, waarbij inclusiviteit het uitgangspunt is.

Werkgroepen

De DDG bestaat uit bestuursleden die zelf regisseren en een bureau. Daarnaast hebben we werkgroepen waarin leden opkomen voor de belangen van regisseurs over specifieke onderwerpen:

  • werkgroep fictie
  • werkgroep documentaire
  • werkgroep activiteiten
  • werkgroep televisie
  • werkgroep diversiteit
  • werkgroep honoraria

Wil je je aansluiten bij een bestaande werkgroep, of heb je een idee voor een nieuwe werkgroep? Mail ons!

Dutch Screenwriters & Directors (DS&D)

Sinds 2023 werken we intensief samen met de vakvereniging voor scenaristen (Netwerk Scenarioschrijvers Auteursbond), onder de gezamenlijke naam: Dutch Screenwriters & Directors (DS&D).

Een vereniging voor iedereen

Representatie en zichtbaarheid zijn belangrijk voor ons. Daarom zetten wij ons met onze werkgroep Diversiteit actief in voor (gender)gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Samen met andere partijen zoals FilmForward, Netwerk Scenarioschrijvers en ACT organiseren we regelmatig workshops en events die gericht zijn op bewustwording en meerstemmigheid in verhalen, zoals: het gesprek ‘Kleurenblind of kleurbewust‘, de workshop ‘Meerstemmig Storytelling‘ en de ledenavond ‘Diversiteit bij Documentaires en Podcasts‘.

 

VEVAM & Stichting VEVAM Fonds

De DDG wordt ondersteund door VEVAM vanuit Stichting VEVAM Fonds (SVF). VEVAM is de Nederlandse auteursrechtenorganisatie voor regisseurs van film- en televisiewerken. VEVAM incasseert voor regisseurs auteursrechtelijke vergoedingen, bijvoorbeeld wanneer je werk wordt uitgezonden op televisie, maar ook voor doorgifte, privé kopiëren en uitlenen.

Ben je regisseur? Word dan gratis lid van VEVAM.

Als aangeslotene van VEVAM kun je misschien Startgeld ontvangen vanuit de Stichting VEVAM Fonds. Bekijk hier de voorwaarden.

Algemene ledenvergadering & Jaarverslag

Tenminste één keer per jaar wordt er een Algemene Ledenvergadering gehouden.

Om je een idee te geven wat de DDG allemaal doet, kun je hier het meest recente Jaarverslag lezen.

DDG Awards

Sinds 2007 (het jaar waarin de DDG haar 10-jarig jubileum vierde) worden eens per jaar de DDG Awards uitgereikt (voorheen DirectorsNL Awards). Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. Sinds 2019 gebeurt dit in elf verschillende categorieën.

Alleen de leden van de DDG en de aangeslotenen van VEVAM kunnen hun stem uitbrengen voor deze prestigieuze prijs. Lees hier het reglement van de DDG Awards 2022. De DDG Awards worden gesteund door Stichting VEVAM en de Grand Prix wordt gefinancierd door Stichting VEVAM Fonds.

PAM

De DDG maakt deel uit van PAM, Portal Audiovisuele Makers. Dit is het samenwerkingsverband van de rechtenorganisaties en beroepsverenigingen van regisseurs, scenarioschrijvers en acteurs.

FERA

De DDG is lid van de FERA. Dit is de lobby-organisatie van alle Europese regisseursverenigingen. Samen komen we op voor de positie van regisseurs binnen de Europese politiek, het internationale mediabeleid en auteursrechten. Namens de DDG zit bestuurslid Martijn Winkler in het bestuur van de FERA.

Creatieve Coalitie

De DDG is onderdeel van de Creatieve Coalitie, een samenwerkingsverband van 45 partijen die gezamenlijk meer dan 50.000 makers vertegenwoordigen. Samen maken we ons hard voor iedereen die in de culturele en creatieve sector werkt.

Gazets

Bekijk hier het archief van de Gazet, het voormalige tijdschrift van de Dutch Directors Guild.

Logo

Download hier ons logo.

Maak jij fictiefilms, documentaires, televisie, radio, podcasts, digital storytelling, animatie of commercials?

Sluit je nu aan bij de DDG en gebruik onze services en kortingen!

Word lid!