Over DDG

De Dutch Directors Guild werd opgericht op 1 januari 1998 als vereniging voor Nederlandse speelfilm- en televisieregisseurs.

Begin 1999 sloten documentaireregisseurs zich bij ons aan. Inmiddels zijn we niet alleen een vereniging voor  tv- en filmregisseurs, maar ook voor animatieregisseurs, podcastmakers, radiomakers, commericalregisseurs, digital storytellers.

Momenteel telt de DDG meer dan 400 leden.

Wij behartigen van de belangen van regisseurs, zowel collectief als individueel.

Kernactiviteiten

  • De auteursrechtelijke en sociaaleconomische positie van regisseurs verbeteren (o.a. honorarium- en contractoverleg).
  • Services zoals kortingen op verzekeringen, juridische adviezen, checklists en modelcontracten.
  • De communicatie tussen regisseurs onderling bevorderen en activiteiten organiseren om het vakmanschap te stimuleren (maandelijkse ledenavonden, seminars en workshops).
  • Deelname aan het cultuurpolitieke debat om de positie van de regisseur in de Nederlandse en Europese cultuur te verstevigen, waarbij inclusiviteit het uitgangspunt is.

VEVAM & Stichting VEVAM Fonds

De DDG wordt ondersteund door VEVAM vanuit Stichting VEVAM Fonds (SVF). VEVAM is de Nederlandse auteursrechtenorganisatie voor regisseurs van film- en televisiewerken. VEVAM incasseert namens regisseurs auteursrechtelijke vergoedingen, bijvoorbeeld wanneer je werk wordt uitgezonden op televisie, maar ook voor doorgifte, privé kopiëren en uitlenen.

Ben je regisseur? Word dan gratis lid van VEVAM.

Algemene ledenvergadering

Tenminste één maal per jaar wordt er een Algemene Ledenvergadering gehouden.

Om je een idee te geven wat de DDG zoal doet, tref je hier het meest recente Jaarverslag aan.

DirectorsNL Awards

Sinds 2007 (het jaar waarin de DDG haar 10-jarig jubileum vierde) worden eens per jaar de DirectorsNL Awards uitgereikt (voorheen DDG Awards). Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. Sinds 2019 gebeurt dit in elf verschillende categorieën.

Alleen de leden van de DDG en de aangeslotenen van VEVAM kunnen hun stem uitbrengen voor deze prestigieuze prijs.

PAM

De DDG maakt deel uit van PAM, Portal Audiovisuele Makers. Dit is het samenwerkingsverband van de rechtenorganisaties en beroepsverenigingen van regisseurs, scenarioschrijvers en acteurs.

FERA

De DDG is lid van de FERA. Dit is de lobby-organisatie van alle Europese regisseursverenigingen. Samen komen we op voor de positie van regisseurs binnen de Europese politiek, het internationale mediabeleid en auteursrechten.

Gazets

Bekijk hier het archief van de Gazet, het tijdschrift van de Dutch Directors Guild.

Logo

Download hier ons nieuwe logo.

Volg DDG

Maak jij fictiefilms, documentaires, televisie, radio, podcasts, digital storytelling, animatie of commercials?

Sluit je nu aan bij de DDG en gebruik onze services en kortingen!

Word lid!