Op maandag 1 maart 2021 organiseert de DDG een online ledenavond over diversiteit en inclusiviteit vanuit het makersperspectief bij documentaires en podcasts.
Moderator Beri Shalmashi gaat in gesprek met podcastmaakster Maartje Duin en documentairemakers Festus Toll en Ida Does.
Wie vertelt welk verhaal? Welke machtsrelatie heb je als maker tot de vertelling die je doet? Hoe bepaalt jouw ‘gaze’ het verhaal dat je maakt en welke ‘gazes’ missen we op dit moment in het medialandschap?
Beri Shalmashi(moderator) studeerde in 2008 af als scenarist en regisseur aan de Nederlandse Filmacademie en volgde een master via de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Ze schrijft en regisseert sindsdien voor film en televisie, en werd in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf met de televisiefilm Mama, in co-regie met Sanne Vogel. Shalmashi schrijft regelmatig voor de Volkskrant en de Filmkrant, is adviseur bij het Nederlands Filmfonds, directeur van gespreksplatform Avanti en doceert oa bij de master Resolution aan het Sandberg Instituut. Vorige maand won zij de Zilveren Camera, prijs voor Storytelling, voor haar interactieve documentaire Big Village over het Iraans-Koerdische dorp van haar ouders. Op dit moment ontwikkelt ze haar debuutfilm Under the Same Cloudy Sky bij BALDR Film.
Ida Does is documentaire filmmaker en producent, wiens werk focust op de (koloniale) geschiedenis, kunst en cultuur, social justice en (Caraïbische) literaire pioniers. Haar documentaire ‘Amsterdam, sporen van suiker’ werd beste documentaire op het Caribbean Tales International Film Festival in Toronto, waar zij ook de prijs voor beste vrouwelijke regisseur van kleur in ontvangst mocht nemen (2017). Eerder maakte zij onder andere Sporen van smaragd, Vrede, herinneringen aan Anton de Kom en de TV serie Dromen van Curaçao. In Hear her spreekt ze zwarte vrouwen die werkzaam zijn in de Nederlandse media over hun ervaringen; het vormt een sterk pleidooi voor een inclusief media- en filmbeleid. Haar nieuwste documentaire Nieuw Licht gaat over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum.
Maartje Duin / Foto door Frank Ruiter
Maartje Duin is een bevlogen, originele en diepgravende radio-/podcastmaker. In haar werk behandelt zij niet alleen relevante maatschappelijke thema’s, maar zoekt ze ook in de vorm het experiment op. Ze weet met haar projecten een breed publiek te trekken en mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. I.s.m. Peggy Bouva maakte Maartje de De plantage van onze voorouders (Prospektor/VPRO), waarin zij op zoek gaan naar sporen van het slavernijverleden in hun familiegeschiedenis. Ze wonnen er de titel ‘Beste podcast van 2020’ mee bij de BNR Dutch Podcast Awards. In 2019 won Maartje de DirectorsNL Awards voor haar podcast Podkas, Pawel de Poolse plukker.
Festus Toll studeerde in 2017 af aan AKV|St. Joost en werd voor zijn afstudeerfilm We Will Maintain genomineerd voor de Pathé Tuschinski Award en de Speciale Jury Award. Festus brengt vaak morele vraagstukken en de zoektocht naar identiteit samen in zijn films. Zijn meest recente productie de Teledoc Campus When You Hear The Divine Call (2020), werd vertoond op het NFF 2020 en genomineerd voor beste regiedebuut met de Filmprijs van de Stad Utrecht.
Foto: De plantage van onze voorouders (Prospektor/VPRO)
Volg DDG
Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?
Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!
Op woensdag 19 april 2023 vieren wij het regievak met een speciale jublieumeditie van de DDG Awards in Pakhuis de Zwijger! Wie worden de genomineerden in de categorieën speelfilm, serie en documentaire ? Dat bepalen jullie nu! Breng je stem uiterlijk 26 maart uit. Lees meer
Op woensdag 19 april 2023 reiken de Dutch Directors Guild, Stichting VEVAM en Stichting VEVAM Fonds de DDG Awards 2023 uit in Pakhuis de Zwijger voor de meest opmerkelijke regieprestaties. Geef nu de producties op die niet mogen ontbreken! Lees meer
Op 20 februari organiseren Dutch Directors Guild, Netwerk Scenarioschrijvers, Netherlands Society of Cinematographers en Het Ketelhuis een speciale vertoning van KLEM, met aansluitend een talk met regisseur en scenarist Frank Ketelaar en editor Sándor Soeteman. De link voor een gratis kaartje vinden leden in hun mail. Lees meer