OPROEP: Workshop ‘Meerstemmig Storytelling’ in juni 2021 – 25% korting voor DDG-leden!

Blog

Dinsdag 4 mei, 2021

Hoe vertel je als maker inclusieve en diverse verhalen? Heb je een project waarmee je worstelt? Of zoek je naar inspirerende voorbeelden?

Meld je dan aan voor de driedaagse workshop ‘Meerstemmig Storytelling’ die de DDG organiseert samen met FilmForward, ScriptAcademy, ROSE Stories en Dutch Academy for Film (DAFF).

Tijdens deze workshop leer je onder leiding van Winnie Roseval om je bewust te zijn van je eigen positie ten opzichte van verhalen. Er wordt gekeken naar inspirerende case studies, maar er is ook ruimte om een eigen project te bespreken. Lees hieronder de uitgebreide informatie over de opzet van de workshop.

Speciaal voor DDG-leden: 25% korting!

Data: 16 juni (namiddag of avond), 17 juni (hele dag) en 22 juni (hele dag) 2021
Locatie: Op locatie in Amsterdam (met inachtneming van de geldende Covid-regels)
Voertaal: Nederlands / Engels
Kosten: € 275,- / met kortingscode € 200,- (beide excl. 21% BTW)
Kortingscode: DDG-leden hebben de code per mail ontvangen, heb je hem niet gekregen, mail dan ons kantoor: info@directorsguild.nl
Deadline voor aanmelden: 19 mei 2021

Let op: er kunnen 10-12 deelnemers meedoen, de selectie wordt rond 21 mei bekendgemaakt.

Aanmelden
Ben je geïnteresseerd? Schrijf je in via het aanmeldformulier op de website van FilmForward. Voeg een brief bij waarin je in het kort jezelf introduceert (wie ben je, wat doe je en wat zijn je ambities) en je motivatie om mee te doen aan de workshop. Heb je een specifieke casus/verhaal dat je mee wil nemen, laat dat dan ook weten. Vergeet niet je kortingscode in te voeren.

Voor vragen, mail naar info@filmforward.nl o.v.v. ‘Meerstemmig Storytelling 2021’.


WORKSHOP MEERSTEMMIG STORYTELLING

In de workshop Meerstemmig Storytelling gaan we aan de slag met tools en training om ons bewust te maken van en op zoek te gaan naar onze eigen ‘positionality’. Positionality komt oorspronkelijk uit de antropologie, en is een manier om te onderzoeken vanuit welke positie we verhalen vertellen en hoe ze zich verhouden tot sociaal dominante en ondergerepresenteerde verhalen. In deze training gaat het om de manier waarop persoonlijke context en inhoudelijke content elkaar in elk project versterken, verrijken en uitdagen.

Meerstemmig Storytelling is daarom voor iedereen die te maken heeft met het vertellen, vormgeven, maken en vertonen van film- en audiovisuele producties. Van scenaristen en regisseurs, tot script coaches, producenten en distributeurs en iedereen van het visuele team van production designers tot cameramensen.

Tijdens deze driedaagse workshop staan vragen centraal rondom representatie, diversiteit en inclusie die bij het maken van een film- of av-project naar voren komen. Samen gaan we op zoek naar de verschillende lenzen waardoor je naar de wereld kunt kijken. Dit doen we aan de hand van inspirerende voorbeelden en case studies, maar ook aan de hand van een eigen project. Dit kan een project in ontwikkeling zijn, of een bestaande productie waarin je tegen deze vragen bent aangelopen.

De workshop wordt geleid door Winnie Roseval (consultant diversiteit & inclusie en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education, Haagse Hogeschool).

SESSIES

16 juni (namiddag of avond): Case study Rocks
We starten de workshop met de vertoning en nabespreking van de film Rocks (Sarah Gavron, Anu Henriques, Theresa Ikoko, Claire Wilson) een wereldwijd festivalsucces en dit jaar genomineerd voor maar liefst zeven BAFTA’s.

De film over een vriendinnengroep op een middelbare school in Oost-Londen is een prachtig voorbeeld van community building en inclusiviteit in alle lagen van het productieproces. Van research, tot regie en vervolgtrajecten voor de jonge talenten. Na het voltooien van de film startte het productieteam een non-profit organisatie waarmee ze op een duurzame manier investeren in inclusief filmmaken.

17 juni (hele dag): Positionality training & case study Buladó
Tijdens de tweede dag bespreken we onder leiding van filosoof en onderzoeker inclusiviteit Winnie Roseval hoe we ruimte kunnen maken voor verhalen en perspectieven die voorheen op stigmatiserende wijze, of helemaal niet, zijn verteld. Wat kunnen wij, als verhalenmakers en -vertellers, doen om het narratief te verbreden en andere perspectieven in verhalen te verweven?

Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken we ook hoe ons perspectief is ontstaan en wat onze verantwoordelijkheden zijn om voor een nieuwe vorm van inclusief storytelling te zorgen. De training gaat in op het verbinden van persoonlijke context en inhoudelijke content.

De dag wordt afgesloten met een gesprek met Eché Janga de maker van Buladó, die vorig jaar het Gouden Kalf voor Beste Nederlandse Film won. Voor Buladó lieten zij zich inspireren door inspireren door de overgeleverde verhalen van tot slaafgemaakten die wegvluchten uit de zoutmijnen op Curaçao.

22 juni (hele dag): Eigen casus of project en gastspreker Naomi van Stapele
De derde dag staat in het teken van een eigen praktijkvoorbeeld. Dit kan een project in ontwikkeling zijn, een lopend project of  een reeds voltooid project waarin je specifiek tegen iets bent aangelopen of je in een ongemakkelijke situatie hebt gevoeld. Winnie Roseval zal deze projecten en situaties met jullie analyseren en tools geven om er mee om te gaan.

Onderzoeker, socioloog en antropoloog Naomi van Stapele (lector Inclusive Education aan de Haagse Hogeschool) geeft vanuit haar beroepspraktijk inzicht in het ‘ruimte maken’ voor andere verhalen en manieren om dit door middel van research te versterken. Haar werkwijze is community-led, waarbij de onderzoeksgroep altijd onderdeel is van het proces en meebepalen hoe het onderzoek vorm krijgt. In Nairobi, Kenia, onder andere doet zij community-led onderzoek met en door gangs.

Op deze dag werken we geïnspireerd door de sprekers toe naar tools en een handelingsplan voor de volgende stappen in je eigen maakproces.

PARTNERS EN COACHES
Meerstemmig Storytelling is een samenwerking van consultant diversiteit & inclusie Winnie Roseval, Generation Inclusion/Rose Stories, Dutch Academy for Film (DAFF), Dutch Directors Guild (DDG), Script Academy. Powered by FilmForward.

Sprekers en experts zijn onder andere consultant Winnie Roseval, Naomi van Stapele (socioloog en  antropoloog en lector Inclusive Education), de makers van de film Rocks, en filmmaker Eché Janga (Buladó, winnaar Gouden Kalf Beste Film).

Meerstemmig Storytelling wordt mede gefinancierd door het Filmfonds. Je komt daardoor niet in aanmerking voor een bijdrage op het gebied van trainingsactiviteiten van het Filmfonds.

In speciale gevallen is er een beurs beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten van de workshop. Stuur ons, als je hiervoor in aanmerking wilt komen, na het indienen van je online aanmelding, een email met motivatie naar info@filmforward.nl o.v.v. ‘Motivatie tegemoetkoming kosten Meerstemmig Storytelling’.

Foto: Anas Khatib

Bron: FilmForward

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30