Spelregie Workshop Mijke de Jong

Blog

Donderdag 31 mei, 2018

Spelregie behoort tot de meest essentiële onderdelen van het regisseren van drama. Op veel opleidingen blijft spelregie echter onderbelicht. Ook is er later in de beroepspraktijk door tijdsdruk weinig ruimte een eigen spelregiestijl te ontwikkelen. Bij veel regisseurs bestaat dan ook de behoefte om hun ervaring met spelregie uit te breiden.

Vanwege het succes van de workshop in 2017 en omdat er vorig jaar enorm veel aanmeldingen binnen kwamen, waarvan we maar 8 konden honoreren, heeft het DDG bestuur besloten Mijke de Jong ook in 2018 te vragen een spelregie workshop te geven. Deze gaat gedurende zes dagen plaatsvinden begin september in Q Factory te Amsterdam. Aan de workshop kunnen 8 regisseurs deelnemen, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt.

Mijke heeft de volgende aandachtspunten voor ogen bij de workshop: 

  • Het ontwikkelen van het karakter, de basis voor grillig en gelaagd spel. Mijke werkt veel met – streng geleide – improvisatie en benoemt hoe je deze kunt inzetten in het repetitieproces om het karakter meer diepte te geven. Improvisatie is een krachtig middel, maar alleen als je het goed voorbereidt en weet waarom je het gebruikt. Haar ervaring is dat veel regisseurs niet precies weten wat ze met deze methode aan moeten.
  • Mijke neemt niet de dialoog als uitgangspunt maar concentreert zich op alle vormen van communicatie die een acteur tot zijn beschikking heeft zoals bijv. lichaamstaal, en sub tekst; ze leert regisseurs hoe ze moeten omgaan met lichaamstaal en hoe ze die moeten sturen. Hoe je de gelaagde vaak onbewuste lichaamstaal of mooie versprekingen die ontstaan tijdens een improvisatie, moet vertalen naar de opnames.
  • Bij het filmen willen de meeste regisseurs een lange repetitieperiode, maar die is er lang niet altijd. Daarom geeft ze ook graag tips voor het werken onder minimale omstandigheden: geen repetitietijd, stress op de set, miscommunicatie enz.

Data/Locatie
De workshop vindt plaats gedurende zes dagen, te weten van maandag 3 t/m vrijdag 7 september en op maandag 10 september in de XL Studio en de Theaterzaal van Q Factory, Atlantisplein 1,  Amsterdam. Deelnemers worden geacht alle dagen aanwezig te zijn.

Opzet workshop
Ter voorbereiding op de workshop moeten de deelnemers een aantal films van Mijke bekijken, zodat iedereen weet wat zij ongeveer doet. Een daarvan is Tussenstand. Hierover mag iedereen vragen bedenken.
Op dag 2, 3, 4 en 5 wordt gebruik gemaakt van acteurs. Deelnemers mogen zelf twee acteurs meenemen waar ze al eerder mee gewerkt hebben of met wie ze graag zouden willen werken. Lukt dit niet dan kan er ook gebruik gemaakt worden van acteurs die via ACT Acteursbelangen hebben laten weten aan de workshop mee te willen werken. ACT gaat hiervoor voor de zomer een oproep de deur uitdoen.

 

Dag 1: maandag 3 september 9.45 – 17.00 uur   
Theorie en vragen behandelen / casting / voorbereiding / repetitie
Bv. Wat te doen als een scène niet blijkt te werken. Hoe los je ter plekke problemen op.
Ook wordt er een begin gemaakt met het verzinnen van een scène.
Filmfragmenten bekijken. Dit allemaal ter voorbereiding op dag 2.


Dag 2 & dag 3: dinsdag & woensdag 4 & 5 september 9.45 – 17.00 uur

Schrijven van een scène die voldoet aan de uitgangspunten die nodig zijn voor improvisatie en deze klassikaal behandelen.
Middag van dag 2: kennismaking met de acteurs.
Dag 3: Regisseur en acteurs werken samen aan de scène en bereiden zich voor op de opnames.


Dag 4 & dag 5: 
donderdag 6 en vrijdag 7 september 9.45 – 17.00 uur
Opnemen van de zelfgeschreven scènes met de acteurs. 
Elke regisseur krijgt gedurende twee uur de tijd om de zelfgeschreven scène op te nemen met de acteurs.
Overige deelnemers zijn aanwezig bij de opnames en kijken toe.


Dag 6:  
Maandag 11 september 10.00 – 17.00 uur
Op deze dag worden de acht scènes vertoond en besproken, die iedereen in het weekend zelf heeft gemonteerd op de eigen laptop. Ook zullen de persoonlijke leerpunten per deelnemer aan de orde komen en zal de workshop worden geëvalueerd.


Kosten:
 Deelname aan de workshop bedraagt 350 euro. Gespreide betaling in twee delen is mogelijk.

Interesse om mee te doen? Laat het ons weten op events@directorsguild.nl o.v.v. workshop spelregie. Stuur ons je CV en je motivatie voor vrijdag 22 juni.  De selectie zal worden bepaald door Mijke in samenspraak met het DDG-bureau. In de laatste week van juni zal iedereen horen of hij/zij geselecteerd is voor de workshop.

Lees hier het verslag van de workshop van vorig jaar, dat geeft een goed beeld van wat er allemaal gaat gebeuren:
https://www.directorsguild.nl/improviseren-is-niet-zomaar-dingen-zeggen-en-hopen-dat-het-goed-komt/

Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds. 

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30