Op dinsdag 26 maart 2024 zijn tijdens een feestelijke ceremonie in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de DDG Awards 2024 uitgereikt in elf categorieën. De DDG Awards zijn de prijzen voor de meest opmerkelijke regieprestaties waarbij de winnaars worden aangewezen door hun vakgenoten. IK BEN GEEN ROBOT van Victoria Warmerdam won de DDG Grand Prix van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Stichting VEVAM Fonds.

Tijdens een diner met genomineerden, leden en relaties werden de prijzen voor de meest opmerkelijke regieprestaties uit 2023 in elf categorieën uitgereikt door presentator Yinske Silva.

Het DDG-bestuur en Stichting VEVAM waren onder de indruk van alle mooie producties en de verscheidenheid aan makers die door de leden genomineerd waren. Stuk voor stuk hebben onze collega’s vanavond aangetoond, wat een talent er in Nederland werkzaam is. Unieke verhalenvertellers, met eigenzinnige visie, een sterk gevoel voor urgentie, en met artistieke sensibiliteit.

Daarom presenteren we met trots de winnaars:

 • Animatie: Nina Gantz – WANDER TO WONDER
 • Commercial: Juul Op den Kamp – ZEEMAN | A MAN’S WORLD
 • Digital Storytelling: Arnold van Bruggen, Thomas Lievestro – DE JURK EN HET SCHEEPSWRAK
 • Documentaire: Steve McQueen – DE BEZETTE STAD
 • Dramaserie: Margien Rogaar – LAMPJE
 • Korte Documentaire: Wiam Al-Zabari – MIJN VADER, NOUR EN IK
 • Korte Fictie: Victoria Warmerdam – IK BEN GEEN ROBOT
 • Podcast/Radio: AudioCollectief SCHIK – Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist – DE ERFENIS
 • Speelfilm: Ena Sendijarević – SWEET DREAMS
 • Documentaireserie: Roel van Broekhoven – ONZE MAN BIJ DE TALIBAN
 • Televisieprogramma: Jan Gitsels, Henk van Engen, Juliet Brouwer, Marnix Kaart, Gerben van den Hoven – DE AVONDSHOW MET ARJEN LUBACH (SEIZOEN 4)

DDG Grand Prix & juryrapport IK BEN GEEN ROBOT

De DDG Grand Prix 2024, toegewezen door het bestuur van de Dutch Directors Guild en beschikbaar gesteld door Stichting VEVAM Fonds, werd uitgereikt aan één van de winnaars van de elf categorieën. Dit jaar ontving Victoria Warmerdam de prijs voor haar korte film IK BEN GEEN ROBOT. De zwartkomische film gaat over jonge muziekproducent Lara (Ellen Parren), die na een aantal mislukte pogingen om online een captcha in te vullen (een test die een mens van een robot moet onderscheiden), op zoek gaat naar het antwoord op de verontrustende vraag of zij een robot is – en dus gekocht is door haar eigen vriend (Henry van Loon).

Uit het juryrapport: “De maker die met de DDG Grand Prix naar huis gaat, is een unieke stem. Een regisseur, en schrijver, die al jaren met een volstrekt eigenzinnige signatuur films maakt en op verrassende, hilarische en tot nadenken stemmende wijze thema’s weet te signaleren die direct raken aan wat in onze maatschappij speelt. Een maker met durf, ambitie en artistieke visie. Die met groot internationaal succes een eigen werkterrein heeft weten te creëren in het genre van de korte film. En van wie dit bestuur grootse films verwacht in de toekomst, kort en lang, die ons ongetwijfeld zullen beroeren en verwonderen.”

Genomineerden
Per categorie waren er drie nominaties, bekijk de genomineerde producties hier.

Organisatie
De DDG Awards zijn de regieprijzen waarbij de winnende regisseurs worden aangewezen door hun vakgenoten. Tijdens deze editie stemden regisseurs op de meest opmerkelijke regieprestaties uit 2023. De DDG Awards worden georganiseerd in samenwerking met Stichting VEVAM en  Stichting VEVAM Fonds. De beeldjes van de DDG Awards zijn ontworpen door Jeroen Henneman.

Beeld: DDG Awards 2024 / Almicheal Fraay

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.