Na twee jaar Coronabeleid vanuit de Rijksoverheid moeten we concluderen dat de culturele en creatieve sector, samen met de horeca, de festivals en het nachtleven, continu het kind van de rekening is.

Wat is er aan de hand?
De kunst & cultuursector heeft in die periode veel flexibiliteit, zorgvuldigheid en inlevingsvermogen getoond en zich steeds loyaal ten opzichte van het Coronabeleid opgesteld. Ook heeft de sector Fieldlabs ontwikkeld. Gedurende de perioden van openstelling zijn er in de theaters, musea, bioscopen, filmhuizen, poppodia, concertzalen, monumenten en presentatie-instellingen nauwelijks besmettingen waargenomen.

Door de aaneenschakeling van de verschillende lockdowns is de sector zwaar geraakt, en verdwijnt de ziel vanuit veel van onze gemeenten. Behalve de organisaties en gezelschappen, worden vooral ook de individuele makers, acteurs, technici en andere zelfstandigen getroffen. Daarnaast is het langdurige gebrek aan perspectief en korte termijn communicatie voor de culturele sector onwerkbaar. Nu onderwijsinstellingen, winkels en sportscholen weer volledig open zijn wringt het dat het gelijkheidsbeginsel niet wordt toegepast en dat consequent beleid voor de culturele en creatieve sector lijkt te ontbreken.

Openings- en herstelplan
De Taskforce culturele en creatieve sector publiceert op woensdag 19 januari een Openings- en herstelplan, om samen met het kabinet en de Tweede Kamer komen tot een heldere routekaart met toetsbare momenten, duidelijke protocollen, ondersteunende financiering en een duidelijk langeretermijnperspectief.

Actiedag woensdag 19 januari 2022

  • De actie van de podiumkunsten KAPSALON THEATER waarbij theaters in heel Nederland eenmalig worden omgebouwd tot kapsalon.
  • De actie van de musea MUSEUM GYM waarbij musea op ludieke wijze hun deuren openen om ruimte te geven aan (mentale) fitheid.
  • In alle kranten (behalve de Telegraaf) komt namens de taskforce en dus ook namens de Creatieve Coalitie een advertentie, die het publiek meeneemt in ons pleidooi voor heropening.
  • Het openings- en herstelplan van de Taskforce, inclusief het document over Fair Pay, wordt gepubliceerd op de website.
  • De Volkskrant heeft hier een uitgebreid artikel aan gewijd. Lees het hier.

Bron: Pakhuis de Zwijger

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.