Nieuwe media: kinderlijk eenvoudig

Blog

Maandag 1 oktober, 2012

“There is always one moment in childhood when the door opens and lets the future in.”
— Graham Greene
 
Hoe meer ik de allernieuwste online innovaties en nieuwe media ontwikkelingen zie, hoe meer ik terugdenk aan mijn kindertijd.
Tot mijn 13e woonde ik in het buitenland. Afrika, Azië, het Midden Oosten. Landen zonder Engelse of Nederlandstalige televisie – althans toen nog niet. Als kind moest ik mijn portie TV halen uit welgeteld tien videobanden: door oma opgenomen uitzendingen van Kinderen voor KinderenOme Willem en… The A-Team. Letterlijk duizenden keren heb ik dezelfde videobanden bekeken, samen met mijn zusje. De inhoud kon ik dromen. Maar we klaagden niet. We vonden het heerlijk.
Mijn favoriete videoband bevatte een aflevering van the A-Team. Mijn zus en ik verdeelden de rollen (“Jij bent Murdoch, ik ben Face.”) en we riepen hardop mee met de aflevering. Soms letterlijk de dialogen meepraten, maar vaker nog: in discussie gaan, eraan toevoegen. We gingen een dialoog aan met de aflevering, speelden een actief spel. Juist omdat we het plot al lang en breed kenden, gingen we ermee aan de haal, werden we actieve deelnemers aan het verhaal.
De lol van zulk actief toeschouwerschap doet me denken aan het verhalenvertellen rond het kampvuur, waar je als publiek ook geacht wordt mee te doen, bij te dragen aan het verhaal. Of sessies van camp films als Sound of Music of The Rocky Horror Picture Show, waar een joelend publiek in de bioscoop actief meedoet met het verhaal.
Zo nieuw is dat interactief storytelling niet, dat online delen en becommentariëren van filmpjes. Actief toeschouwerschap is heel natuurlijk, als kind doen we niet anders. We zijn het alleen verleerd, sinds storytelling volwassen werd… Of eigenlijk: sinds storytelling gevangen zat in het medium TV, waarbij de rol van het publiek beperkt werd tot die van passieve toeschouwer.
Met de nieuwe online media gaan we als verhalenvertellers en publiek eigenlijk weer terug naar de basis. En kunnen we weer kind zijn.
 
 

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.