Genomineerden NTR Podcastprijs 2020 bekend

Uit een recordaantal van 52 inzendingen zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2020 bekend gemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen wordt 30 augustus a.s. uitgereikt.

De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 26 juli, 2, 9, 16 en 23 augustus 2020 om 21.00 uur op NPO Radio 1

Dit jaar zijn er vier genomineerden uit Vlaanderen en zes uit Nederland. Opvallend is het aantal inzendingen uit niet-journalistieke hoek. Spoken-word artiesten, conservatoriumstudenten en studenten van theateropleidingen zijn ieder jaar beter vertegenwoordigd.

Prijzen

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 30 augustus, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 30 augustus deze onderscheiding.

DDG sponsort jaarlijks de winnaar van de NTR Radioprijs met een coaching voucher ter waarde van € 240,00 en een jaar lang gratis kennismakingslidmaatschap van de DDG.

Online luisteren

Alle genomineerden zijn te beluisteren in de grote podcastapp’s en op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs

Alle informatie over de NTR Podcastprijs vind je op ntr.nl/podcastprijs

Radio Doc, zondag 26 juli 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2020, deel 1

RENEE DEMEULEMEESTER, RITCS Brussel
“Een koud kunstje” (20’45)
In deze podcast leert de luisteraar drie mensen kennen die alledrie een grote passie hebben voor het opzetten van dode dieren oftewel voor taxidermie.

MISHA MELITA, zelfstandig podcastmaker
“Sheherezade”, aflevering 1 (18’51)
De driedelige podcastserie Sheherazade vertelt het verhaal van een groep vrouwen in Iran die probeert de wet te veranderen. Huiselijk geweld is daar namelijk niet strafbaar.
Alle afleveringen van Sheherezade vind je in je favoriete podcastapp. Hier aflevering 1.

Radio Doc, zondag 2 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2020, deel 2

JOOST SCHULTE, zelfstandig podcastmaker en DJ 3FM
“GeschiedLied”,
aflevering “1997, Saint Motel” (25’17) en
aflevering “Taro, Alt-J” (21’17)
Geschiedenisverhalen worden doorgaans verteld in boeken, musea en films of series. In GeschiedLied is muziek het medium om historische verhalen te vertellen. De maker zoomt steeds in op één liedje dat over een historische gebeurtenis gaat.

SANNE VAN OTTEN, Conservatorium Leuven, afd. Creatief Schrijven
“Aarde in de stad” (6’54)
In de stad zijn grote bakken met aarde geplaatst waarin bewoners kunnen gaan staan om weer “te aarden”. Ze vertellen over hun ervaringen.

Radio Doc, zondag 9 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2020, deel 3

MAX-LENA VANDEN EYNDE, RITCS, Brussel
“Na het applaus” (27’17)
Jos en Etha blikken in deze podcast terug op hun carrière in het circus. Zij zagen de circuswereld veranderen. Niet langer zitten de voorstellingen vol met publiek en niet langer volgen circuskinderen hun ouders op. Een portret van twee gepensioneerde circusartiesten.

JOSIA BRUEGGEN, NINA ESHUIS, JULIA VIE, WILLEM HILHORST, UvA, Journalistiek en Media
“Hartkloppingen” (13’30)
Josia Brüggen is burgerhulpverlener en weet hoe je iemand met reanimeren. Maar hij weet óók dat maar een klein deel van de reanimaties lukt. Durf je er dan toch op af te gaan? In deze podcast onderzoekt hij samen met zijn medestudenten wat de impact is van een reanimatie en hoe je daar mee om kan gaan.

Radio Doc, zondag 16 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2020, deel 4

THOMAS VAN VEEN, zelfstandig podcastmaker EO
“De fragiele droom”, aflevering 1 (24’00)
De twee broers Feliciano en Illaijh komen uit een gezin met vier kinderen, moeder Angelique is ziekelijk, alleenstaand en zit in de bijstand. Illaijh speelt bij Feyenoord in de jeugd en Feliciano bij ADO den Haag. Bijna twee seizoenen lang volgde de maker de twee broers. Gaat het ze lukken om bij hun club te blijven?

MARIE VAN UYTVANCK, Thomas More Hogeschool, Mechelen
“Uit de PodKast”, aflevering 3 (10’42)
Na zeven jaar zwijgen vertelde de maakster haar ouders dat ze ‘niet hetero’ was. Ook al reageerden ze goed, zoals verwacht, toch zweeg Marie 7 jaar lang. In een podcast van 5 afleveringen deelt ze haar coming-out verhaal. Ze onderzoekt waarom ze zo lang wachtte het te vertellen en praat met mensen over hun ervaringen. Hier aflevering 3. De andere afleveringen vind je op Spotify.

Radio Doc, zondag 23 augustus 2020, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2020, deel 5

DJUNA KRAMER, zelfstandig podcastmaker
“Nu het nog kan”, aflevering 1 (20’00)
In deze 5-delige podcastserie praten kleinkinderen met hun grootouders over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding. Nu het nog kan. In de eerste aflevering praat Erik met zijn grootmoeder Marie over haar rol in het studentenverzet.
Alle afleveringen vind je op de site van Vrij Nederland.

ISCHA DEN BLANKEN, BASTIAAN BENJAMIN EN MAX LIGTENBERG, zelfstandig podcastmakers
Danny | Jenny”  (8’43)
Een spoken-word hoorspel waarin een jongen en een meisje elkaar ontmoeten tijdens een nachtje stappen. Niet het typische boy-meets-girl maar een schimmige zedenschets die zijn dieptepunt vindt in een duister tafereel. Actueel in een tijd waarin vrouwen en mannen opnieuw hun onderlinge verhouding moeten bepalen.

Author: DDG

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.