Fuck Yeah Directors!

Tumblr is een visueel blogplatform waar de meest uiteenlopende zaken getoond en gedeeld worden: van dansende katten tot geinige cartoons tot avant-garde kledingontwerpen tot kotsende tieners tot – ja – regisseurs aan het werk.

Het Tumblr-blog Fuck Yeah Directors is een populaire site waar met regelmaat foto’s van regisseurs aan het werk of in een bijzonder portret geplaatst worden. Zo zien we heerlijke portretten van David Cronenberg (wel zo relevant nu vanwege de prachtige overzichtstentoonstelling in Eye), of Tarkovsky op de set van Stalker, of Richard Linklater samen met Julie Delpy en Ethan Hawke (zo te zien schrijvend aan het script van Before Sunset), of Vincente Minelli op de set van An American in Paris.

Deze ratjetoe van bekende en onbekende regisseurs, grootheden en one-day-flies, blockbuster-jagers en artfilm-makers heeft nauwelijks een rode draad of duidelijke lijn: enige voorwaarde lijkt dat er een regisseur op een foto moet staan. N’importe qui…
Maar toch, het mooie van zo’n lukrake verzamelwoede is dat je in eenoogopslag ziet hoe divers de mensen in het regie-vak zijn. En kun je zoeken naar de zichtbare overeenkomsten (in werkwijze, persoonlijkheid, omgang met acteurs, etc.) tussen regisseurs als Alfred Hitchcock en Quentin Tarantino om maar iets te noemen. Het scrollen waard… (om daarna weer gauw naar tapdansende katten terug te klikken).

Het ontbreekt er alleen een beetje aan Nederlandse regisseurs. Nu kunnen bezoekers zelf ook foto’s aanbieden (‘Submit’): wie durft?

http://fuckyeahdirectors.tumblr.com

(foto’s via Fuck Yeah Directors, aldaar bronvermelding)

Author: Martijn Winkler

Regisseur, scenarist, creative director van VERTOV en voormalig voorzitter van de DDG.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.