Director’s Toolkit

De rubriek Directors Toolkit is een idee van DDG-bestuurslid Esmé Lammers en wordt samengesteld door Jan van Sandwijk. Handige en nuttige zaken passeren de revue, waarbij wordt gewaakt niet af te glijden – hoewel soms bijna onvermijdelijk – naar de gadgets. Suggesties en reacties van locale vertegenwoordigers zijn welkom, daar veel informatie via het internet wordt vergaard. 

 

———————————————————

FINAL DRAFT nu beschikbaar voor de iPad

———————————————————

 

Ongetwijfeld hebben velen er op gewacht, weg te kunnen van het bureau, weg van de vaste werkplek om op ieder gewenst moment en plaats te kunnen werken aan een scenario. Begin september kwam al de aankondiging en de nieuwe software is nu verkrijgbaar in de App store voor $49.99. Uiteraard heeft de iPad-versie alle onderdelen van de desktop-versie en de al bestaande (v.8) fdx-files zijn zonder meer in te voeren.

 

http://www.finaldraft.com/products/mobile/writer/

 

 

 

 

 

 

———————————————————

Padcaster

———————————————————

 

De Padcaster is een soort ‘one man’s band’ die van een iPad een compleet video-opnamesysteem maakt. De iPad wordt in een  metalen frame geplaatst met, indien gewenst, een speciale lenshouder. Voor microfoon en een extra lampje zijn eveneens aansluitingen bedacht. Bovendien kan het systeem tevens fungeren als set monitor, als slateboard en als auto-cue. Te koop voor 149-189 dollar. Op de website staat een interview met de bedenker van dit moois.

 

http://www.thepadcaster.com/blog/

 

 

 

 

———————————————————

What’s in the bag? – tools van een DoP

———————————————————

 

Trey Chace is een Amerikaanse DoP die met grote regelmaat over de wereld reist voor veelsoortige opdrachten. De keuze van zijn appartuur, de omvang en het gewicht is voor hem van belang. Wat is nuttig om op reis mee te nemen? Wat werkt wel en wat niet? Daarover maakte hij een interessant verslag.  Te zien op zijn website:
http://chaceimaging.com/blog/what-you-got-in-that-bag/

 

———————————————————

ZACUTO – The Great Camera Shootut out 2012

———————————————————

 

Zacuto, de producent van o.a. die fraaie rigs, heeft het waar gemaakt, afgelopen maand verscheen het 3e deel van de omvangrijke digitale cameratest die het bedrijf met hulp van een aantal ASC-kopstukken organiseerde. Op de site zijn ook deel 1 en 2 nog te vinden. Hierzacuto_3.pdf met een exacte beschrijving van de testprocedures, de bouw van de set, uitlichting, etc. Van de Alexa tot de iPhone, met commentaar van de beste cinematograhers uit de gehele wereld.

 

http://www.zacuto.com/shootout-revenge-2012/revenge-of-the-great-camera-shootout-part-three

———————————————————

SAMSARA, 70mm documentaire

———————————————————

 

En dan blijkt er ook nog op -analoog- 70mm film te worden gewerkt…
Regisseur Ron Fricke en producer Mark Magidson draaiden 5 jaar lang met een 70mmm Panavision en scanden daarna ieder frame op 8K resolutie. De film wordt vertoond in 4K en is eind augustus succesvol gestart in de US en Canada. Duitsland en Engeland volgen deze maand, voor Nederland is er nog geen distributeur.

 

http://barakasamsara.com/

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————–

Digital Cinema Package – open source

—————————————————-

 

Het maken van een Digital Cinema Package, de internationale DCI-norm om in een gestandaardiseerde digitale cinema te kunnen projecteren is over het algemeen niet iets dat even snel en goedkoop kan worden geproduceerd. Toch zou, als zich de kans voor doet om project in een 2K digitale zaal te tonen, het prettig zijn als die, soms complexe, voorbereiding toegankelijker wordt. Dit kan nu met behulp van een open source project, open dcp, dat te vinden is op http://code.google.com/p/opendcp/
De betreffende software is voor vele platforms te downloaden en de Engelse filmmaker Danny Lacey heeft er op zijn blog een nauwkeurige instructie aan gewijd.

 

http://dannylaceyfilm.blogspot.nl/2012/06/getting-to-grips-with-making-digital.html

 

—————————————————–

Redux – distribueer direct naar je eigen publiek

—————————————————–

 

Redux is een internetplatform, opgericht in 2010 door een aantal in computerscience afgestudeerden van Berkeley, dat zich bezighoud met het enome aanbod van video via het internet. Gebaseerd op interesse van de kijker en social media voorkeuren wordt gezocht naar content op het onmetelijke web, hetgeen dan op een smakelijk dashboard wordt gepresenteerd. Een aantal smart tv’s (Samsung, LG) is al met de Redux app uitgerust, met naar zeggen al een 40 miljoen gebruikers. Welkom in de wereld van de Connected TV!                                                                        Nu zijn er meerdere van deze platforms, maar Redux for Artists is één van de weinige uitgerust met een online distributiesysteem voor film- en televisiemakers. Content kan worden geupload naar het platform en direct tegen betaling aan de kijker worden aangeboden, zowel in download als streaming. Redux for Artists neemt zowel alle technische als zakelijke handelingen over in eigen beheer.
Check it out!

 

http://redux.com/artists

 

——————————————————–

SoundWorks Collection – The Dark Knight Rises

——————————————————–

 

De website SoundWorks Collection bespreekt, niet onverwacht, uitsluitend geluid, vaak award winnend geluid voor speelfilm. Veel video’s met interviews over sound design, een vak en een passie. De laatste aanwinst is een 10 minuten video over het maken van de soundtrack van The Dark Knight Rises, de laatste Batman van Christopher Nolan. Een deel van de soundcrew, ik tel in totaal 27 namen, komt aan het woord. Ook sound designer Richard King en componist Hans Zimmer.

 

http://soundworkscollection.com/darkknightrises

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.