DDG Avond: Film en Psychoanalyse – 17 juni

Regisseurs en schrijvers zijn van harte welkom op de komende DDG Avond: Film & Psychoanalyse.

Psychoanalyticus Michel van Veen heeft al vele malen de inleiding en het nagesprek verzorgd van diverse speelfilms. Daarom leek het ons een goed idee dit keer een documentaire centraal te stellen.

Op maandag 17 juni vertoont DDG in Het Ketelhuis de film Goede Buren van Stella van Voorst van BeestGoede Buren, geproduceerd door Basalt Film, ging in première op het IDFA en wordt gedistribueerd door Cinema Delicatessen.

Voorafgaand aan de filmvertoning zal Michel van Veen zijn psychoanalytische inleiding houden en na afloop zal er tijd zijn voor een nagesprek met de zaal.

Michel van Veen kort over de film:
Goede Buren laat een strijd zien tegen eenzaamheid. Valt die te winnen? Want uiteindelijk is integratie in onszelf van alle goeds en slechts gedoemd te falen. Er is aanleiding tot pathologische eenzaamheid, bijvoorbeeld wanneer we verward zijn, door agressieve projecties ons denken onder vuur zetten, bang zijn voor depressieve gevoelens en geen verliezen kunnen dragen.

Maar in Goede Buren zien we vooral de normale eenzaamheid, die uit een andere bron voortkomt, namelijk het moeten opgeven van idealiseren. En ook hier geldt dat eenzaamheid inherent is omdat idealiseren nooit volledig kan worden opgegeven.

Goede Buren brengt ons dan dichtbij onze eigen behoefte aan idealiseren, omdat ook wij afstand zullen moeten nemen van iets waar we zo van hielden, maar daartoe waarschijnlijk niet in staat zullen zijn. Dit leidt bij het kijken van de documentaire tot een ontroerende dynamiek tussen liefde en loslaten.  

Korte inhoud
Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar, dood werd gevonden in haar woning, was Rotterdam in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben.

Ze ontmoeten Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?

Interesse om te komen? Bestel je gratis kaartje via eventbrite

Datum: maandag 17 juni 
Locatie: Het Ketelhuis
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.