Op 26 januari werd er vanuit de NAPA, NCP en DAFF een nieuwe brief verstuurd naar de Tweede Kamer over wijzigingen in het wetsvoorstel voor de Investeringsverplichting. In november verstuurden dezelfde partijen al een oproep aan de Tweede Kamer het wetsvoorstel aan te passen. De DDG ondertekende beide brieven.

In de brief verzonden op 26 januari 2023 geven NAPA, NCP en DAFF aan blij te zijn dat een van de voorgestelde aanpassingen uit november 2022 is overgenomen in het nieuwe wetsvoorstel. Nu gaat de investeringsverplichting voor aanbieders van audiovisuele mediadiensten en bioscoopdiensten in op het moment dat het wetsvoorstel van kracht wordt.

Zonder de wetswijziging leek het erop dat de Investeringsverplichting voor de aanbieders pas in zou gaan op 1 januari 2024. Dankzij het aannemen van de voorgestelde aanpassing kan deze al in ingaan op 1 juli 2023, dus over de inkomsten van de tweede helft van het boekjaar. Hiervoor is het wel van groot belang dat de Tweede Kamer haast blijft maken.

Nieuwe aanbeveling

Echter, de  nieuwe brief bevat ook sterke aanbevelingen voor een nieuwe versie van het wetsvoorstel. Een hiervan is de omzetdrempel van een mediadienst van 10 naar 2 miljoen euro te verlagen. Met deze aanpassing zou het wetsvoorstel in lijn zijn met uitspraken van de Europese Commissie. Ook zou deze een gelijk speelveld betekenen met de landen om ons heen.

 

Lees de volledige brief van 26 januari hier.

Lees de volledige brief van 22 november hier.

 

Bron: Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie.

 

 

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.