Op 22 november werd er vanuit de NAPA, NCP en DAFF een brief verstuurd naar de Tweede Kamer met daarin een oproep de wet voor de investeringsverplichting aan te passen. Ook de DDG ondertekende deze brief. De voorgestelde correctie moet voorkomen dat de sector pas een jaar later dan voorzien kan profiteren van deze nieuwe regeling.

Om de investeringsverplichting voor aanbieders van audiovisuele mediadiensten en bioscoopdiensten daadwerkelijk te laten intreden per 2023, moet deze behandeld  zijn door zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Het lijkt erop dat dit niet meer zal gebeuren voor einde dit jaar.

Hoogstwaarschijnlijk treedt de wet pas in vanaf 1 juli 2023. Dat betekent dat de investeringsverplichting van 4,5% pas over 2024 geïnvesteerd dient te worden. Zo loopt de sector een jaar aan investeringen mis.

De aanpassing

Door het veranderen van de overgangsbepaling van de wet is ieder geval de relevante omzet over de (tweede) helft van 2023 al bepalend voor de investering in het daaropvolgende jaar.

De opbrengst ten behoeve van investeringen in Nederlands cultureel audiovisueel product zal in dat geval in het eerste jaar (2024) dat wordt geïnvesteerd minder bedragen dan een volledig boekjaar.

Dit is echter vele malen beter dan dat er pas in 2025 wordt geïnvesteerd. Vooral omdat het overbruggingsbudget dat de Raad voor Cultuur al in 2018 adviseerde is uitgebleven.

Lees hier de volledige brief.

Bron: Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie.

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30