Op 24 mei 2023 vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de wet investeringsverplichting. Tijdens een vorig debat leek het doel van de wet steeds verder te verwateren. Een aantal ingediende amendementen stuurt o.a. op verbreding van van het type aanbod waarin de streamers zouden moeten investeren, een verhoogde omzetdrempel en een verlaagd percentage van de investeringsverplichting. Maandag 22 mei 2023 werd er vanuit de DDG wederom een brief verstuurd naar de Tweede Kamer met daarin een heldere oproep voor de Tweede Kamer. Lees deze brief hieronder.

 

Amsterdam, 22 mei 2023

Wanneer je naar het debat over de investeringsverplichting kijkt dan lijkt het alsof verschillende fracties geen antwoord hebben op bovenstaande vraag. Het audiovisuele landschap is in de afgelopen tien jaar ingrijpend veranderd. De smartphone, de voortdurende bereikbaarheid, de coronapandemie, de komst van de streamers en de invasie van grote buitenlandse partijen hebben de boel op zijn kop gezet.

Grote spelers nemen gestaag alle AV bedrijven in Nederland over. Het begon met het Franse Pathé, daarna kwam Liberty Global met Vodafone en Ziggo, Bertelsmann kwam met RTL, Endemol ging op in de Endemol Shine Group, Vue (Brits) en Kinepolis (Belgisch) namen de rest van de bioscopen over, RTL kwam met Videoland, YouTube deed zijn intrede net zoals Spotify, Amerikaanse streamers kwamen naar Nederland met onder andere Netflix, Disney+, HBOmax en Amazon Prime, ViaPlay uit Scandinavië, AppleTV, Pathé thuis en er worden meer en meer productiehuizen opgekocht door het Franse Banijay zoals NLfilm, TVBV (Jeroen Pauw) en Topkapi en ook Endmol Shine is inmiddels door Banijay overgenomen, het Britse Freemantle kwam met onder andere productiehuizen Fiction Valley en Blue Circle. Alle bovenstaande bedrijven zijn dus in handen van grote internationale spelers. Op afroep beschikbare content (VOD in al zijn vormen) heeft, mede door corona, een enorme vlucht genomen. Veel van deze grote buitenlandse spelers hebben hun hoofdkantoor in Nederland gevestigd door de voor de aandeelhouders extreem voordelige deals die met onze Belastingdienst te maken zijn.

Tegenover al dit buitenlandse geweld staan heel veel kleine bedrijven die met moeite hun hoofd boven water kunnen houden. Binnen de AV-industrie in Nederland is 85% ZZP-er met een klein eigen bedrijf. Er zijn tienduizenden kleine ondernemers die met grote moeite overeind blijven. Allemaal MKB’ers die zich totaal in de steek gelaten voelen door hun eigen overheid. We hebben het over documentaireproducenten, documentaireregisseurs, schrijvers van documentaire en fictie, fictieregisseurs, acteurs, fictieproducenten, cameramensen, decorontwerpers, costuumdesigners en vele anderen. Tienduizenden mensen die allemaal hun rug recht proberen te houden tegenover de overdaad aan buitenlandse macht. Het water staat hen aan de lippen.

Wanneer een overheid zich sterk wil maken voor de Fair Practice Code en het daaraan verbonden Fair Pay dan is het verplicht om voor een gelijker speelveld te zorgen zodat die tienduizenden MKB’ers het hoofd boven water kunnen houden. De investeringsverplichting is noodzakelijk om hen daarbij te helpen.

Het is in het belang van linkse EN rechtse politieke partijen om er voor te zorgen dat kwetsbare culturele uitingen die zo broodnodig zijn voor onze maatschappij zo veel mogelijk beschermd worden. Dit zijn de verhalen die Nederland maakt wat Nederland is. Dit zijn de verhalen die onze tradities, geschiedenis en culturele gewoontes voortbrengen. In leven houden. Verhalen die ervoor zorgen dat er solidariteit is naar elkaar, begrip en nieuwsgierigheid. Het is voor ons onbegrijpelijk dat amusementsprogramma’s, reality-tv en spelletjes door politici als kwetsbare culturele uitingen omschreven worden. Dit zijn bij uitstek programma’s waar geen gebrek aan financiering voor is.

De kwetsbare documentaire en de mooiste fictie producties worden gemaakt door onafhankelijke makers en producenten die daarvoor jarenlang, vaak on(der)betaald, aan het werk zijn. Deze onafhankelijke producties moeten noodgedwongen bijna altijd voor veel te lage budgetten gemaakt worden en dreigen onder te sneeuwen in het enorme buitenlandse aanbod.

We roepen u via deze brief op een einde te maken aan alle onzekerheid. Het kwetsbare gedeelte van de AV-sector heeft uw hulp nodig. Wij makers doen een appèl op de Tweede Kamer: laat de wet niet verwateren!

We willen dat u zich sterk maakt voor:

  • een zo hoog mogelijk percentage van de investeringsverplichting (6%) (steun amendement Westerveld & Mohandis);
  • een zo kort mogelijke periode van spreiding van investeringen over boekjaren (stop amendement Van Strien);
  • een zo hoog mogelijk percentage dat geïnvesteerd moet worden in onafhankelijke producties (80% of meer) (steun amendement Westerveld & Mohandis);
  • een zo laag mogelijke omzetdrempel (2 miljoen) (steun amendement Wuite & Mohandis);
  • een investeringsverplichting waarmee een impuls gegeven wordt aan kwetsbare onafhankelijke producties namelijk; documentaires, series en films en niet aan reality-tv en spelprogramma’s (stop amendement Werner c.s.).

Wanneer de amendementen zoals hierboven beschreven in de uiteindelijke wet terechtkomen en de genre-verbreding niet doorgaat, zal de wet een heel klein beetje helpen om een gelijker speelveld te creëren in een verstoorde markt.

Deze brief wordt persoonlijk ondertekend door de volgende regisseurs, acteurs en scenarioschrijvers en door de drie beroepsverenigingen Dutch Directors Guild, ACT Acteursbelangen en Netwerk Scenarioschrijvers namens alle anderen:

Paula van der Oest
Thekla Reuten
Philip Delmaar
Roel Reiné
Rop Verheijen
Jaap Peter Enderlé
Mike van Diem
Carice van Houten
Mieke de Jong
Shariff Korver
Kim van Kooten
Tamara Bos
Dana Nechustan
Jeroen Spitzenberger
Bert Bouma
Mischa Kamp
Hanna van Vliet
Aliefka Bijlsma
Arno Dierickx
Sanne Wallis de Vries
Tijs van Marle
Shariff Nasr
Nazmiye Oral
Matthijs Bockting
Suzanne Raes
Rifka Lodeizen
Lieneke van den Boezem
Martin Koolhoven
Tarikh Jansen
Jan Eilander
Maarten Treurniet
Frank Lammers
Sytske Kok
Joram Lürssen
Pierre Bokma
Lotta Magnusson
Dick Maas
Gijs Naber
Jacquelien Rogers
Ben Sombogaart
Jacob Derwig
Karen van den Ende
Alex van Warmerdam
Bianca Krijgsman
Marnie Blok
Niels van Koevorden
Tamar van den Dop
Randy Oost
Maurice Trouwborst
Malou Gorter
Karen van Holst Pellekaan
Tim Oliehoek
Bram Schouw
Bobby Boermans
Mijke de Jong

 

Klik hier om het debat van 24 mei 2023 terug te kijken.

Klik hier om de eerdere oproep van de sector aan de Tweede Kamer over de investeringsverplichting te lezen.

 

Foto: Tweede Kamer.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.