Toename investeringen in de Nederlandse filmindustrie

Filmstimuleringsmaatregel genereert ruim € 288 miljoen aan productie-uitgaven

De Nederlandse Filmstimuleringsmaatregel (Netherlands Film Production Incentive) draagt bij aan een toename van investeringen in de Nederlandse filmindustrie. Uit de jaarlijkse Monitor* die is uitgevoerd over de periode juli 2014 tot en met december 2017, blijkt dat door de 256 producties die een financiële bijdrage kregen, voor €288,4 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland wordt besteed. Voor elke toegekende euro wordt gemiddeld € 4,60 aan productiekosten in Nederland uitgegeven. 161 projecten (63%) komen in internationale samenwerking tot stand.

Film
In totaal hebben 245 filmprojecten in deze periode € 55,7 miljoen ontvangen en wordt € 261,9 miljoen euro aan productie uitgaven in Nederland besteed.
Van de 245 filmprojecten zijn in totaal 152 internationale coproducties (62%). Daarnaast zijn 93 (38%) filmprojecten 100% Nederlands gefinancierd. De totale bestedingen van internationale coproducties voor filmproducties in Nederland zijn gestegen van €38,8 miljoen in 2014 naar € 44,6 miljoen in 2017. Door de maatregel wordt er significant meer in de Nederlandse filmindustrie uitgegeven. Naar verwachting zouden de betrokken producenten zonder de regeling niet in deze mate in Nederland hebben geproduceerd.

High-end TV-series
In de eerste ronde voor high-end TV-series eind 2017 ontvingen 11 high-end TV-series een cash rebate van in totaal € 7,0 miljoen, waarmee € 26,4 miljoen euro aan productie-uitgaven in Nederland wordt gegenereerd. Negen van deze series komen in internationale coproductie tot stand, met onder meer België, Duitsland, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Kijk voor meer informatie op de website van het Nederlands Filmfonds.

 

*De resultaten van de jaarlijkse Monitor Economische Effecten van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland, kun je hier lezen.

 

Author: DDG

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.