Tip van de maand oktober: zelf gebruiken, maak afspraken!

Tip van de maand oktober

Zelf gebruiken; maak afspraken!

Het is natuurlijk prachtig als je met een showreel of portfolio kunt laten zien wat je allemaal hebt gemaakt. Een mooie trailer van een film die je hebt geregisseerd of een fragment van het Tv-programma dat je hebt gemaakt op je website plaatsen, mag dat eigenlijk wel?

Het antwoord luidt: in principe niet, tenzij je daar goede afspraken over hebt gemaakt met de producent of omroep. Doorgaans draag je immers al je rechten over aan deze partijen, een aantal uitzonderingen daargelaten, waardoor zij verder kunnen bepalen wat er met de film, serie of het televisieprogramma gebeurt. Dit lijkt onrechtvaardig want het is immers door jou gemaakt. Maar de eerder genoemde overdracht maakt de producent of omroep doorgaans exclusief bevoegd; ‘met uitsluiting van ieder ander’ – zoals dat er vaak zo mooi staat- dus ook met uitsluiting van de maker.

Daarom is het verstandig om hierover in je contract afspraken te maken en bijvoorbeeld een clausule toe te voegen als: ‘Indien Regisseur fragmenten van de Film openbaar wil maken via haar website, zal hij/zij dit voorleggen aan Producent, die de toestemming niet op onredelijke gronden zal onthouden.’ Let wel, daarmee ben je er natuurlijk nog niet.  Soms wordt met een beroep op de Mediawet de toestemming voor eigen gebruik niet verleend. Het is dan verstandig om door te vragen welke artikelen uit de Mediawet worden bedoeld (en vervolgens de DDG even te bellen). Vaak wordt de Mediawet namelijk ten onrechte overal bijgesleept.

Ten slotte moet je ook bedenken dat zodra je een fragment of trailer op je website plaatst, jij zelf alle rechten moet regelen voor deze ‘openbaarmaking’. Bijvoorbeeld toestemming voor beeldmateriaal van andere makers of voor de muziek die het fragment bevat.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.