Wist je dat je als regisseur in sommige gevallen aanspraak kan maken op een vergoeding bij schade door de pandemie uit de Garantieregeling Pandemie van het Filmfonds? Lees hieronder hoe het werkt!

Wat is de Garantieregeling Pandemie?
De Garantieregeling Pandemie van het Filmfonds dient ter dekking van onverzekerbare schade die tijdens de productiefase ontstaat als gevolg van COVID-19. Met andere woorden: de regeling biedt een tegemoetkoming in de extra kosten die direct en aantoonbaar voortkomen uit ingrijpen van de overheid, dan wel uitval van regisseur, van essentiële crew- of castleden of hoofdpersonen. De voorwaarden vind je op de website van het Filmfonds: https://www.filmfonds.nl/page/9431/garantieregeling-pandemie-2022

Wie kan er aanvragen?
Deelname loopt via de producent van je project. Bij pandemieschade vraagt de producent deze schadecompensatie aan bij het Filmfonds. Belangrijk om te weten: ook als regisseur kun je mogelijk aanspraak maken op een vergoeding bij de schade. De afhandeling hiervan loopt óók via je producent.

Hoe werkt het?
Check voorafgaand aan een project bij je producent of jullie productie deelneemt aan de Garantieregeling. Zo weet je of er een mogelijke vergoeding is als je als regisseur schade hebt ondervonden door de pandemie, bijvoorbeeld als draaidagen niet door konden gaan.

Je kunt ervan uitgaan dat het voor alle door het Filmfonds gesteunde producties al het geval is. Alle kleine drama- en documentaire producties met een budget tot 150.000 euro voor de publieke omroep vallen er ook automatisch onder. Grotere omroepproducties zoals series kunnen deelnemen aan de Garantieregeling, maar dat is een keus.

Wat zijn de vervolgstappen?
Als jullie productie onder de Garantieregeling valt en er is sprake van schade, dan kan je producent deze melden bij het Filmfonds en bijbehorende stukken aanleveren. Vervolgens beoordelen externe experts de schade. Als je met je producent een pauschale projectprijs hebt afgesproken voor je regiewerkzaamheden, kan een te compenseren dagprijs voor de regisseur meegenomen worden in de onderbouwing. Spreek dat af met je producent. Indien de schadeclaim en de hoogte worden vastgesteld en toegekend, vindt er betaling plaats aan de producent. De producent kan jou als regisseur vervolgens compenseren.

Vragen
Neem bij vragen of twijfel contact op met George van Breemen van het Nederlands Filmfonds. Telefoonnummer: +31 20-578 84 57 E-mail: g.van.breemen@filmfonds.nl

Meer informatie
Website Filmfonds: https://www.filmfonds.nl/page/9431/garantieregeling-pandemie-2022

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.