Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, ZZP’ers en SBI-codes

TOGS is de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19. Zzp’ers lijken in een aantal gevallen in aanmerking te kunnen komen voor deze regeling, waarbij men een aanvraag kan indienen voor een directe, eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro, vrijgesteld van belastingen. De voorwaarden zijn nog in ontwikkeling. Lees hier meer.

De regeling is voor bedrijven die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (voor 15 maart 2020) en die kunnen aantonen in de periode van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020 ten minste € 4.000 omzetverlies te hebben vanwege de corona-maatregelen en in dezelfde periode ook € 4.000 aan vaste lasten verwachten. Ondernemers met een bedrijf aan huis zijn vooralsnog uitgesloten.

Je komt in aanmerking als je voldoet aan deze voorwaarden én de hoofdactiviteit van je onderneming overeenkomt met een van de in de regeling benoemde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers. De SBI-code van je hoofdactiviteit staat op het Uittreksel Handelsregister van je inschrijving bij KvK. De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code. Eventuele nevenactiviteiten tellen niet mee voor de tegemoetkoming. Je kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming van 4.000 euro.

Eenmanszaken kunnen hun gegevens gratis bekijken. Gebruikers van de KVK App Handelsregister krijgen 30 gratis inzagen per jaar.

De lijst met codes wordt op dit moment regelmatig aangevuld door de uitvoeringsorganisatie RVO. Bekijk daarom de site van RVO voor de actuele lijst. Check eventueel onderaan de pagina jouw SBI-code met de Zoektool SBI-codes.

Let op! Om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding, moest je op 15 maart 2020 met een van deze codes als hoofdactiviteit vermeld staan in het KvK Handelsregister. Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl. Per geval zal naar de registratie gekeken worden, het heeft geen zin om nu je SBI-code nog te gaan aanpassen.

Heb je wel een correcte SBI-code, maar is deze niet meegenomen in de regeling en ben je van mening dat ook die SBI-code bij de regeling zou moeten worden opgenomen, dan kun je dit ook melden bij rvo.nl/signaal. Of je kunt je code mailen naar corona@nbf.nl
Over deze andere codes gaat de NBF het Ministerie van EZ benaderen.

Inmiddels gaat het Ministerie van OCW het Ministerie van EZ vragen de SBI-codes 59111 en 59112 (Productie van film en televisieprogramma’s) toe te voegen aan de TOGS-regeling.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.