Stop het uithollen van de creatieve sector. Sla #rembrandtalarm!

De creatieve sector roept Alexander Pechtold op om €80 miljoen vrij te maken aan de formatietafel om het inkomen en de (onderhandelings-)positie van makers in de creatieve sector te verbeteren. De petitie hiervoor is gestart op de Uitmarkt tijdens het Paradisodebat. Meer dan 1.100 mensen hebben inmiddels getekend. Teken ook en deel de oproep.

Waarom Rembrandtalarm?
Na de ongekend forse bezuinigingen van € 520 miljoen in de creatieve sector en de economische crisis is de positie van professionals in onze sector verder verslechterd. In 2016 luidt de SER samen met de Raad voor Cultuur de noodklok omdat de inkomenspositie van veel werkenden in de culturele en creatieve sector zorgwekkend is. De creatieve sector, de journalistiek en kunst & cultuur zijn essentieel voor onze samenleving. Maar de waarde die de sector creëert, vertaalt zich lang niet altijd naar redelijke inkomsten voor professionele makers. Er zijn nu maatregelen nodig om de positie van de makers op een acceptabel niveau te krijgen. In het advies van de SER en de Raad voor Cultuur van 2017 staan zo’n 125 adviezen die tot een verbetering van die arbeidsmarktpositie moeten leiden. Laten we met die 80 miljoen een begin maken met uitvoeren van deze adviezen!

Voor wie is het Rembrandtalarm?
De campagne gaat over iedereen die in de creatieve sector werkt, van fotografen, regisseurs, illustratoren, acteurs, musici, vormgevers, animatoren, docenten, kunstenaars, journalisten tot technici en app-designers. De professionals in deze sector hebben vaak met exact dezelfde problematiek te maken. De SER en Raad voor Cultuur adviezen gaan ook over de breedte van de creatieve en culturele sector. En de oplossingen ook.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.