Stimuleringsmaatregel Film werpt vruchten af  

Sectornieuws

Donderdag 23 juni, 2016

Eerste monitor toont positief resultaat
Onafhankelijk onderzoek naar de economische effecten van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland, de Netherlands Film Production Incentive, toont dat de regeling het productieklimaat in Nederland versterkt en de internationale concurrentiepositie verbetert. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode juli 2014 tot en met december 2015. 
In totaal zijn in de genoemde periode 125 projecten (waarvan 83 internationale coproducties) ondersteund met een cash rebate. Voor elke toegekende euro aan Production Incentive wordt 4,83 euro besteed. Daarmee wordt ruim 139 miljoen euro aan bestedingen voor filmproducties in Nederland gerealiseerd.
Daarnaast wordt de ontwikkeling van ondernemersvertrouwen, werkgelegenheid en bedrijvigheid door ruim 80% van de respondenten als positief ervaren. Door ruimte voor investeringen wordt de infrastructuur versterkt en ontstaan er mogelijkheden voor het ontplooien van talent in de sector.
De Production Incentive biedt een financiële bijdrage in de vorm van een cash rebate van 30% van de kwalificerende productiekosten van films die aantoonbaar zijn besteed aan Nederlands belastingplichtigen, zoals Nederlandse cast en crew, visual effects en geluidsnabewerking. Voor alle resultaten van het onderzoek, klik hier. Het onderzoek werd uitgevoerd door Het Creatief Kapitaal.
Films als Love & Friendship van Whit Stillman en Brimstone van Martin Koolhoven zijn sinds de start van de Production Incentive ondersteund. De komende zomermaanden gaan 25 (inter)nationale films in productie waaraan het Filmfonds heeft bijgedragen, waarvan er 15 in Nederland worden gedraaid.
Op 29 juni worden de toekenningen van de tweede ronde van de Netherlands Film Production Incentive van dit jaar bekend gemaakt.

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30