Audioregisseur Stef Visjager ontvangt dit jaar de DDG Oeuvre Award tijdens de DDG Awards 2023 op woensdag 19 april 2023 in Pakhuis de Zwijger. Het bestuur van de Dutch Directors Guild reikt deze award jaarlijks uit aan een regisseur die van grote betekenis is geweest voor diens vakgebied.

Audioregisseur

Het DDG-bestuur zegt het volgende over het uitreiken van de DDG Oeuvre Award aan Stef Visjager:

“De openingszin van haar bio zegt eigenlijk alles al: Stef Visjager (1968) maakt radio sinds haar veertiende. In alles, in hart en nieren, is Stef audioregisseur.

Als maker, met talloze prachtige, prijswinnende producties, zowel documentaire als fictie, zowel one-off als serie, is Stef tot op de dag van vandaag absolute voortrekker en lichtend voorbeeld voor vele audiomakers. Haar meest recente productie, ‘Making an Opera’, won de Prix Europa én de Prix Italia. Naast haar eigen werk heeft Stef zich ook altijd met passie en veel succes ingezet voor de radio- en podcastsector en is altijd belangeloos aan het werk om andere getalenteerde audiomakers de nodige aandacht te geven, verder te helpen en te doen groeien.

Zo organiseerde Stef vele luisteravonden voor radiomakers. Vanwege deze verdienste werd ze gevraagd als directeur voor Stichting Grenzeloos Geluid, dat met haar baanbrekende festival audiodocumentaires en hoorspelen uit binnen- en buitenland op de kaart zette. De laatste jaren doet Stef dit nog steeds als initiator en host van ‘Parel Radio’ (VPRO) – de als guerrilla begonnen podcast – die de mooiste, belangrijkste en opmerkelijkste audiowerken in de spotlight zet. Inmiddels is deze (pas geteld vanaf 2019) al meer dan 2,5 miljoen keer beluisterd en daarmee een van de grootste “storytelling” podcasts in Nederland.

Kortom, we mogen ons gelukkig prijzen met zo’n getalenteerde, zeer actieve maker in ons midden, die bovendien een onvermoeibare aanjager is van andere, nieuwe talenten en audioproducties. Een onmisbare kracht en verrijking voor de gehele Nederlandse audiosector en bijna vanzelfsprekende begunstigde van de DDG Oeuvre Award 2023, waarbij we ervanuit gaan dat dit vooral een aanmoediging is voor Stef om meer moois te blijven maken!”

Biografie Stef Visjager

Stef Visjager studeerde Kunstgeschiedenis en Culturele Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze maakt radio sinds haar veertiende jaar. Eerst voor de lokale radio, vervolgens bij Veronica radio en televisie, daarna bij de VPRO. Sinds 2003 maakt Visjager deel uit van het collectief Radiomakers Desmet en specialiseerde ze zich in radiodrama en radiodocumentaires.

Zo was ze één van de regisseurs van het drie jaar lopende hoorspel Bommel (NTR). Ze bewerkte en regisseerde twee Bannink/Schmidt musicals voor radio: Heerlijk duurt het langst en Madam. Ze schreef en regisseerde in 2015 het radioverhaal voor kinderen Fikkie de Firefighter.

Wat documentaires betreft: Visjager was vaste medewerker van de programma’s Plots en 1Minuut. In 2020 won ze de Special Prix Italia en de Prix Europa Berlin voor haar 8-delige documentaire podcast Making an Opera. En zij is host en initator van de NPO podcast Parel Radio.

Programma’s die Visjager (mede) maakte zijn bekroond met de Prix Europa in Berlijn, de Zilveren Reissmicrofoon en de Jan Kassiesprijs en genomineerd voor o.a. de Berlinale, IDFA ,CPH-Dox en OIAFF.

De DDG Awards

De DDG Awards zijn de regieprijzen waarbij de winnende regisseurs worden aangewezen door hun vakgenoten. Tijdens deze editie stemden regisseurs op de meest opmerkelijke regieprestaties uit 2022. De prijzen worden uitgereikt in 11 categorieën tijdens een feestelijk diner in Pakhuis de Zwijger op 19 april 2023. De DDG Awards worden georganiseerd in samenwerking met Stichting VEVAM en  Stichting VEVAM Fonds. De beeldjes van de DDG Awards zijn ontworpen door Jeroen Henneman. De DDG Oeuvre Award werd eerder uitgereikt aan Paul Driessen (2022) en Bob Rooyens (2019).

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.