Spelregie workshop Mijke de Jong

Blog

Dinsdag 30 mei, 2017

Spelregie behoort tot de meest essentiële onderdelen van het regisseren van drama. Op veel opleidingen blijft spelregie echter onderbelicht. Ook is er later in de beroepspraktijk door tijdsdruk weinig ruimte een eigen spelregiestijl te ontwikkelen. Bij veel regisseurs bestaat dan ook de behoefte om hun ervaring met spelregie uit te breiden.

Daarom organiseert de DDG dit jaar in september een spelregie workshop. We hebben regisseur Mijke de Jong bereid gevonden deze workshop te geven. Aan de workshop kunnen 8 regisseurs deelnemen, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt.
De workshop wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds.
 
Mijke heeft de volgende aandachtspunten voor ogen bij de workshop:

  • Het ontwikkelen van het karakter, de basis voor grillig en gelaagd spel. Mijke werkt veel met – streng geleide – improvisatie en benoemt hoe je deze kunt inzetten in het repetitieproces om het karakter meer diepte te geven. Improvisatie is een krachtig middel, maar alleen als je het goed voorbereidt en weet waarom je het gebruikt. Haar ervaring is dat veel regisseurs niet precies weten wat ze met deze methode aan moeten.
  • Mijke neemt niet de dialoog als uitgangspunt maar concentreert zich op alle vormen van communicatie die een acteur tot zijn beschikking heeft zoals bijv. lichaamstaal, en sub tekst; ze leert regisseurs hoe ze moeten omgaan met lichaamstaal en hoe ze die moeten sturen. Hoe je de gelaagde vaak onbewuste lichaamstaal of mooie versprekingen die ontstaan tijdens een improvisatie, moet vertalen naar de opnames.
  • Bij het filmen willen de meeste regisseurs een lange repetitieperiode, maar die is er lang niet altijd. Daarom geeft ze ook graag tips voor het werken onder minimale omstandigheden: geen repetitietijd, stress op de set, miscommunicatie enz.


Data/Locatie

De workshop vindt plaats gedurende vijf dagen van maandag 4 t/m donderdag 7 september en op maandag 11 september in de XL Studio van Q Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam. Deelnemers worden geacht alle dagen aanwezig te zijn.

Opzet workshop

Ter voorbereiding op de workshop moeten de deelnemers een aantal films van Mijke bekijken, zodat iedereen weet wat zij ongeveer doet. Een daarvan is Tussenstand. Hierover mag iedereen vragen bedenken.
Op dag 3 en 4 wordt gebruik gemaakt van acteurs. Deelnemers mogen zelf een acteur meenemen waar ze al eerder mee gewerkt hebben. Lukt dit niet dan kan er ook gebruik gemaakt worden van acteurs die via ACT Acteursbelangen hebben laten weten aan de workshop mee te willen werken. ACT gaat hiervoor voor de zomer een oproep de deur uitdoen.

Dag 1: Maandag 4 september 9.30 – 17.30 uur

Theorie en vragen behandelen / casting / voorbereiding / repetitie
Bv. Wat te doen als een scène niet blijkt te werken. Hoe los je ter plekke problemen op.
Ook wordt er een begin gemaakt met het verzinnen van een scène.
Filmfragmenten bekijken. Dit allemaal ter voorbereiding op dag 2.
Dag 2: Dinsdag 5 september 9.30 – 17.30 uur
Schrijven van een scène die voldoet aan de uitgangspunten die nodig zijn voor improvisatie en deze klassikaal behandelen.
Voorbereiding op de opnames.
Dag 3 & dag 4: Woensdag 6 en donderdag 7 september 9.30 – 17.30 uur
Opnemen van de zelfgeschreven scènes. Hiervoor gaat gebruik gemaakt worden van de aanwezige acteurs.
Dag 5: Maandag 11 september 9.30 – 17.30 uur
Op deze dag worden de acht scènes vertoond en besproken, die iedereen in het weekend zelf heeft gemonteerd op de eigen laptop.
Ook zullen de persoonlijke leerpunten per deelnemer aan de orde komen en zal de workshop worden geëvalueerd.

Kosten:
Deelname aan de workshop bedraagt slechts 300 euro. Gespreide betaling in twee delen is mogelijk.
Interesse om mee te doen? Laat het ons weten op info@directorsguild.nl o.v.v. workshop spelregie. Stuur ons je CV en je motivatie voor donderdag 22 juni. De selectie zal worden bepaald door Mijke in samenspraak met het DDG-bureau.
 
Still: Marcel Musters in Tussenstand, regie Mijke de Jong
Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.