Op 7 juni 2022 is een bijzonder artikel uit de Auteurswet in werking getreden, de zogenoemde transparantieplicht.

Deze transparantieplicht houdt in dat de partij aan wie jij als regisseur je rechten hebt overgedragen of gelicentieerd, vaak de producent, verplicht is om jou ten minste één keer per jaar te informeren over hoe jouw productie wordt ‘geëxploiteerd’ en welke inkomsten daarmee worden gegenereerd.

Exploitatie
Met ‘exploitatie’ wordt gedoeld op de manier waarop de productie wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld televisie-uitzending, bioscoopvertoning, online-gebruik of doorverkoop.

Licentie aan derden
Als een producent op zijn beurt de rechten dan weer aan een derde heeft gelicentieerd, zoals bijvoorbeeld aan een distributeur, dan rust (de transparantie)plicht ook op die derde om de informatie aan de producent en/of aan jou te geven. De informatie moet volgens de wet actueel, relevant en volledig zijn.

DDG-voorbeeldartikel voor in je contract met producent
Omdat dit vrij open normen zijn en de wet ook nog wat uitzonderingen op de verplichting beschrijft, is het verstandig om in je contract invulling aan de transparantieplicht geven. De DDG heeft daarvoor een voorbeeldartikel opgesteld, dat is te vinden achter de login op de website.

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30