Politieke overeenstemming investeringsverplichting

Sectornieuws

Dinsdag 25 april, 2023

Nederlandse streamingplatforms zoals Netflix, Prime Video en Disney+ lijken binnen afzienbare tijd echt verplicht te gaan worden om een deel van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben er een akkoord over bereikt. De behandeling van het wetsvoorstel van staatssecretaris voor media en cultuur Uslu in de Tweede Kamer werd de afgelopen weken meerdere keren uitgesteld. De DDG deed samen met andere belangenverenigingen een oproep aan de Tweede Kamer om bij de kern van het wetsvoorstel te blijven.

Streamingplatforms met een omzet van minimaal 10 miljoen euro in Nederland moeten volgens het plan van de coalitie 5 procent van hun omzet in Nederlandse producties gaan steken.

Het voorstel werd diverse malen uitgesteld omdat de politieke partijen het niet eens konden worden over het bedrag dat naar onafhankelijke filmproducenten moet gaan en het type producties waar het geld heen gaat. Er kwamen verschillende amendementen. Inmiddels hebben de coalitiepartijen overeenstemming bereikt over deze punten. Dat liet VVD-kamerlid Pim van Strien net voor het weekend weten.

Tijdens het debat gaat er nog wel worden gedebatteerd over het percentage van de investeringen dat naar onafhankelijke producenten en het type producties gaat. Vermoedelijk zal de helft van het geld naar films, documentaires en series gaan en de andere helft mag naar elk genre gaan, meldden enkele media waaronder Nu.nl en NRC.

De productie waar de streamingdiensten in gaan investeren moeten voldoen aan minimaal twee van de vier criteria. Zo moet het merendeel van de belangrijkste karakters zich uitdrukken in het Nederlands, moet het originele scenario in het Nederlands zijn geschreven of gebaseerd zijn op een Nederlands literair werk en/of moet het hoofdthema betrekking hebben op de Nederlandse cultuur, geschiedenis, maatschappij of politiek. Waar Nederlands wordt gezegd wordt ook het Fries bedoeld.

Wanneer de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer nu gaat plaatsvinden, is nog niet bekend, maar dat wordt volgende maand. Het zal ook van de reactie van de oppositiepartijen afhangen of en hoe de wet daarna in de Eerste Kamer wordt ontvangen.

 

Bron: Holland Film Nieuws.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.