Oproep IDFA-Mediafonds Workshop 2016 – deadline 8 april

Sectornieuws

Dinsdag 22 maart, 2016

In mei start de IDFA-Mediafonds Workshop 2016. In deze jaarlijkse workshop van IDFA en het Mediafonds ontwikkelen de deelnemers een filmplan in tekst en beeld voor een documentaire van 50 minuten. Het is traditie om deze documentaires tijdens IDFA op het grote doek te vertonen. Elk jaar ontvangt de maker van het beste plan uit de workshop de Mediafondsprijs Documentaire, €125.000, waarmee het kan worden gerealiseerd*.
In de IDFA-Mediafonds Workshop gaat een groep makers onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers aan de slag met het ontwikkelen van een filmplan voor een documentaire. De workshop bestaat al meer dan 20 jaar. In de editie van 2016 is opnieuw nadrukkelijk ruimte voor (het maken van) beeld tijdens de ontwikkeling van het filmidee. Een nieuwe generatie makers verkent nieuwe vertelvormen en gaat met inzet van alle beschikbare middelen op zoek naar de grenzen van het genre. IDFA en Mediafonds roepen creatieve, eigenzinnige makers met ervaring op zich aan te melden. De inschrijving is nu geopend. Je kunt je inschrijven via het online formulier; de deadline is 8 april. Voor vragen over de aanmeldingsprocedure kun je terecht bij dymme@idfa.nl.
* Zie de algemene voorwaarden
Opzet van de workshop
Na de selectierondes in april begint de workshop in mei voor een periode van 6 maanden. Voor de ontwikkeling van het filmplan zijn er vijf plenaire sessies van twee dagen en andere bijeenkomsten waarin in kleine groepen en individueel gewerkt wordt. Na inlevering van de filmplannen begin november presenteren de deelnemers tijdens IDFA 2016, van 16 t/m 27 november, de plannen aan omroepen en producenten. Een jury kiest het beste filmplan en reikt tijdens de openingsavond van IDFA de prijs aan de winnaar uit.
DEELNAME EN SELECTIE
Profiel deelnemers
Kandidaten hebben aantoonbare ervaring met het medium film of televisie en hebben tenminste één (korte) documentaire op hun naam staan die is vertoond op televisie of op een ander toonaangevend platform (festival, bioscoop, website etc.). De voertaal is Nederlands, kandidaten dienen de Nederlandse taal in woord en geschrift te beheersen. De kandidaat is niet in vast dienstverband bij een omroep.
Intensiteit workshop
De bijeenkomsten zijn met name overdag in Amsterdam. Daarbuiten kost het doen van research, het maken van opdrachten en het ontwikkelen van het filmplan veel tijd. Deelnemers moeten dan ook rekening houden met een belasting van gemiddeld twee à drie dagen per week (incl. de bijeenkomsten). Aanwezigheid gedurende de workshop is verplicht; als de prestaties van een workshopdeelnemer niet voldoen aan de verwachting kan deze van verdere deelname worden uitgesloten.
Selectieprocedure
De eerste selectieronde vindt in april plaats en geschiedt op basis van ingediend project, motivatie en eerder werk. De selectiecommissie van de eerste fase bestaat uit de vertegenwoordigers van IDFA, de Publieke Omroep en het Mediafonds. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van maximaal 12 filmmakers die uitgenodigd worden voor een gesprek. Maximaal 8 deelnemers worden geselecteerd voor definitieve deelname aan de workshop. De workshop start vervolgens eind mei.
Aanmeldingen die niet voldoen aan de criteria of die niet compleet zijn, worden niet in behandeling genomen. Over de selectie is geen correspondentie mogelijk. Per deelnemer mag slechts één voorstel worden ingediend.
Kosten van deelname aan de workshop zijn €600 excl. 21% BTW.
Zie ook www.idfa.nl.
 
Foto uit: Wij zijn 18 van Tomas Kaan, winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire 2012

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30