Onderzoek: Evaluatie Wet auteurscontractenrecht

Vergeet niet mee te doen aan het ‘Onderzoek: Evaluatie Wet auteurscontractenrecht’! Het is belangrijk dat je de enquête invult die je op 8 nov is toegestuurd!

Kort geleden is een mail gestuurd naar alle leden waarin iedereen werd opgeroepen mee te doen aan een groot inkomensonderzoek naar werk en inkomen van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs. Alle DDG-leden hebben een link toegestuurd gekregen naar een online vragenlijst.

Als je de vragenlijst al ingevuld hebt: hartelijk dank!

Als je dat nog niet gedaan hebt: doe mee, neem even de tijd om een aantal belangrijke vragen te beantwoorden. Het maakt het voor ons mogelijk om jouw belangen en die van jouw collega’s in de audiovisuele sector beter te behartigen.

Kijk in je mail inbox en zoek de mail getiteld Onderzoek: ‘Evaluatie Wet auteurscontractenrecht’ op. Deze is verzonden op 8 november. Volg alsnog de link naar het onderzoek en vul de enquête in.


Waarom is jouw medewerking belangrijk?

Op 1 juli 2015 is de Wet auteurscontractenrecht in werking getreden. Doel van de wet is om de positie van makers en uitvoerende kunstenaars te versterken. Het betreft in het bijzonder de positie van regisseurs, scenarioschrijvers en (hoofdrol)acteurs (‘hoofdmakers’).

De Dutch Directors Guild onderzoekt samen met de andere relevante beroepsorganisaties Netwerk Scenarioschrijvers en ACT en hun collectieve beheersorganisaties VEVAM, LIRA en NORMA, verenigd in PAM (Portal Audiovisuele Makers), het effect van de wetswijziging onder alle aangesloten leden en rechthebbenden. Dit met het oog op de tussentijdse evaluatie van de nieuwe wet begin 2018 na tweeënhalf jaar. De evaluatie richt zich op de inkomenspositie van (hoofd)makers, in het bijzonder op hun inkomsten uit exploitatie van hun werken en rechten. Het onderzoek beantwoordt de vraag of de wet werkt zoals deze is bedoeld en of deze leidt tot een verbetering van de rechts- en daarmee inkomenspositie van (hoofd)makers.

Dus doe mee! Dan kunnen jouw belangen en die van jouw collega’s in de audiovisuele sector beter behartigd worden. Ook op Europees niveau; een aantal vragen zijn gekoppeld aan een Europees onderzoek naar de inkomenspositie van regisseurs dat FERA (de Federatie van Europese Regisseurs) in heel Europa laat uitvoeren.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.