NFF Stimuleringsprijs voor non-fictie Transmedia voor Anke Teunissen & Jessie van Vreden

Vrijdagavond 26 september is na afloop van het programma Games & Films, dat DDG ism Dutch Game Garden organiseerde, in TivoliVredenburg de NFF Stimuleringsprijs voor non-fictie Transmedia uitgereikt aan DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN van Anke Teunissen en Jessie van Vreden.

De prijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, werd overhandigd door NFF directeur Willemien van Aalst.

Drie geselecteerde teams bestaande uit game-ontwerpers, interaction designers en filmmakers pitchten voor het eerste hun idee waarin film en game elementen samenkomen. Samen dongen ze naar de stimuleringsprijs van € 5000,- uit de non-fictie transmedia regeling van het Nederlands Filmfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mediafonds.

DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN is een Virtual Reality Documentaire door Anke Teunissen en Jessie van Vreden over vijf bijzondere ouderen en de stoel waarin zij gedurende hun laatste jaren steeds meer tijd doorbrengen. De belangrijkste dingen liggen binnen handbereik rondom de stoel. Bij de één is dat een oude radio, de theepot, kranten en de houtkachel, bij de ander het naaigaren en de telefoon. Met 360°video kan de bezoeker met een Oculus Rift bril de ruimte beleven en daarmee instappen in de tijd van deze mensen.

De jury roemt de esthetische waarde van het project. Het is poëtisch en er is goed nagedacht over de personages en de mogelijke verhaallijnen. Ook de gekozen techniek, die van de Oculus Rift, spreekt tot de verbeelding voor het gekozen onderwerp. Dit kan daadwerkelijk de grenzen van het documentaire genre verkennen en ook een game zijn die tijdsvertragend in plaats van tijdsversnellend werkt.

Over de twee andere geselecteerde projecten:
THE ULTIMATE DATING EXPERIENCE is een project van Emma Westermann, Constant van Panhuys in samenwerking met Gamestudio Monobanda. Het wil zo objectief mogelijk kijken naar de ontwikkelingen die het Online Daten heeft voortgebracht. Wat doet deze vrijheid met de manier waarop je contact en relaties aangaat? Kortom, een nieuwe vorm van een Massive Multiplayer Online Game.

Het project, SCHADUWBAAS, is een project van Ramses Singeling en Wanderlust in samenwerking met Gamestudio Digital Dreams. Met ‘Schaduwbaas’ willen ze de speler uitnodigen om meerdere kanten van complexe politieke problemen te onderzoeken door de speler op de stoel van de beleidsmaker te plaatsen. In meerdere met korte documentaires verweven rondes moet de speler het juiste beleid bepalen. Een samenspel tussen tijd, geld en macht.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.