Mediafondsprijs Documentaire 2015 uitgereikt aan Thomas Vroege

Tijdens de opening van het International Documentary Film Festival Amsterdam in Pathé Tuschinski is gisteravond de Mediafondsprijs Documentaire 2015 uitgereikt aan DDG-lid Thomas Vroege. Met de prijs van € 125.000 kan hij zijn filmplan Theater of the Crowd realiseren.

Het Mediafonds reikt de prijs jaarlijks uit aan de deelnemer met het beste filmplan uit de IDFA-Mediafonds Workshop, een samenwerkingsproject van IDFA en het Mediafonds. De gerenommeerde filmmakers Marjoleine Boonstra en Boris Gerrets begeleidden vijf documentairemakers bij de ontwikkeling van hun filmidee.

De documentaire Theater of the Crowd wordt een tragedie over vrijheid. Een filmisch essay over het verloop van de huidige vluchtelingencrisis in Europa, verteld volgens de narratieve principes van de Griekse tragedie. De vluchteling bedreigt de fragiele basis van een continent in identiteitscrisis. Hoe bewaakt de mens het ideaal van vrijheid?

De jury over het winnende filmplan:
‘Het maken van artistieke keuzes vergt geloof in eigen kunnen, overtuiging en bovenal ambitie. Het winnende plan zit bomvol ambitie. Het is experimenteel, gewaagd en beweegt zich ver van de gebaande paden. Een maatschappelijk urgent thema wordt op essayistische wijze bevraagd en onderzocht. Het plan is actueel en tijdloos tegelijk.’

De jury bestond uit Bero Beyer, directeur van het IFFR, regisseur Sabine Lubbe Bakker, cameraman/filmmaker Jean Counet, regisseur/HUMAN-eindredacteur Kees Vlaanderen en Barbara Wiessing, redacteur bij de IKON. De laatste twee namen in de jury plaats namens de Werkgroep documentaire van de Publieke Omroep.

Filmmaker en videokunstenaar Thomas Vroege (1988) studeerde in 2012 af aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. Met zijn eindexamenfilm The Son & The Strangerwon hij een Wildcard van het Filmfonds. Op het Nederlands Film Festival 2015 ging zijn korte film So Help Me God in première, over de financiële wereld en de schijnbaar onaantastbare positie van bankiers. Momenteel werkt hij aan 9 Days, een installatie over de burgeroorlog in Syrië. Ter voorbereiding daarvan maakte hij recent de film 9 DAYS – From My Window In Aleppo. Daarnaast ontwikkelt hij met Mark Jan van Tellingen PARANOIA.WATCH, een app die de invloed van terrorisme op de samenleving meetbaar probeert te maken.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.