Marina Meijer wint Documentaire Stipendium

Sectornieuws

Vrijdag 8 november, 2019

Marina Meijer ontvangt dit jaar het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Het stipendium van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt. Op woensdag 27 november wordt de prijs uitgereikt tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).Amsterdam.

Marina Meijer wint Documentaire Stipendium

Fotocredits:
Uit: Marina Meijer – O amor é único – 2018

Marina Meijer
Marina Meijer (1987) krijgt het Documentaire Stipendium vanwege haar talent om thematisch rijke films te maken die zich kenmerken door scherpe en ontroerende observaties en eigenzinnige montagekeuzes, in beeld én geluid. Ze is in staat de psyche van haar personages bloot te leggen door hen dicht op de huid te filmen. ‘Haar films geven blijk van veelbelovend talent dat voor het eerst aan een groter publiek getoond werd met Cargo, haar afstudeerfilm van de Filmacademie. Vorig jaar bevestigde ze dat met O amor é único. En dit jaar is ze terug op IDFA, met Carrousel, haar nieuwste film die op IDFA zijn wereldpremière beleeft’, aldus het Cultuurfonds.

Foto: Marina Meijer


Scherp en ontroerend
Eerder dit jaar vertelde Marina Meijer – afgestudeerd in 2016 aan de Filmacademie – in een interview met Cineville dat ze graag op zoek gaat naar dualiteit, in mensen én in films. Vandaar dat in haar films de observaties vaak scherp en ontroerend zijn. De omgeving waarin ze haar beelden schiet doet er vervolgens nauwelijks meer toe.

Carrousel 
De documentaire vertelt het verhaal van jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond die in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans weer op weg worden geholpen. Marina Meijer vangt de indringende, gefragmenteerde dialogen tussen deze drie mannen en hun mentoren in precieze kaders waar ze uit willen te lijken breken. Deze microkosmos vertelt impliciet een groter verhaal over kansongelijkheid onder jongeren en over de eindeloze inspanningen van verzorgers om jongvolwassenen in lastige situaties te helpen andere keuzes te maken.

Documentaire Stipendium
Het Cultuurfonds beloont met het Cultuurfonds Documentaire Stipendium een documentairetalent met een financiële bijdrage afkomstig van een anonieme mecenas. Het toegekende bedrag van 50.000 euro geeft de documentairemaker de gelegenheid een film over een onderwerp naar keuze te maken. Het stipendium dat jaarlijks door het Cultuurfonds wordt toegekend is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al hebben bewezen en daarvoor eerder ook al enige erkenning hebben gekregen. Eerder ontvingen Klaartje Quirijns (2011), Renzo Martens (2012), Boris Gerrets (2013), Jessica Gorter (2014), Tom Fassaert (2015), Ester Gould (2016), Reber Dosky (2017) en Sophie Dros (2018) het Documentaire Stipendium.

Bericht: Cultuurfonds

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.