Kom naar het middagprogramma Soul in the Eye op IFFR

In Brazilië woont, op Afrika na, de grootste bevolking met Afrikaanse wortels. Gedurende lange tijd was dit zo goed als onzichtbaar in ’s lands cinema, maar recentelijk kan er gesproken worden van een opmerkelijke opkomst van zwarte Braziliaanse film. Soul in the Eye, een van de themaprogramma’s van het IFFR dit jaar, viert deze nieuwe generatie met een aantal korte en lange films die putten uit de rijke Afro-Braziliaanse geschiedenis.

Zwarte Braziliaanse cinema is in opkomst, maar dat is niet de eerste keer. Acteur, filmmaker en activist Zózimo Bulbul (1937-2013) was het boegbeeld van de zwarte Braziliaanse cinema in de jaren zestig. Middels film maakte hij de geschiedenis, de cultuur en de politieke situatie van zwarte Brazilianen zichtbaar, zoals in zijn krachtige korte film Alma No Olho (Soul in the Eye, 1973). Hoewel Bulbul in de jaren 70 op de vlucht voor de dictatuur in Brazilië tijdelijk naar de Verenigde Staten vertrok, is zijn invloed nog steeds van grote betekenis. De huidige generatie zwarte Braziliaanse filmmakers betoont eer aan het vitale, uitgesproken werk van Bulbul. Lees hier meer.

De Soul in the Eye features en short compilaties zijn te vinden in IFFR’s Perspectives.
Kijk voor een overzicht van het hele Soul in the EYE programma hier.

Naast vertoning van deze films is er een middag vullend programma met talks met diverse Braziliaanse filmmakers, een performance van Jota Mombaça en ter afsluiting een Masterclass van Gabriel Martins Alves, regisseur van de voor een Tiger Award genomineerde film No coração do mundo. Ingeleid door gastcurator Janaína Oliveira, en gemodereerd door filmrecensent Heitor Augusto en IFFR-programmeur Tessa Boerman.

Middagprogramma met oa Masterclass Gabriel Martins Alves
Zondag 27 januari: 12.00 – 15.30 uur in Hilton Rotterdam, Jardin Zaal 

Martins Alves (Brazilië) studeerde af aan de regie-opleiding van het Centro Universitário UNA in Belo Horizonte. Naast het maken van korte films, schrijft hij sinds 2007 voor het elektronische tijdschrift Filmes Polvo. In 2009 startte Martins het productiebedrijf Filmes de Plástico, samen met André Novais Oliveira en Maurílio Martins. Met Maurílio regisseerde hij Contagem/The Inside (2010). Deze korte film ontving prijzen op diverse internationale filmfestivals.
Gabriel Martins Alves zal onder meer praten over zijn werkwijze en de ontwikkeling van zijn eigen productie maatschappij Filmes de Plástico.

Interesse om deze middag bij te wonen? Laat het ons weten via info@directorsguild.nl o.v.v. Soul in the Eye voor dinsdag 22 januari. Wij zullen je naam dan op de gastenlijst zetten en bij de ingang staan met de toegangskaarten. Introducees zijn van harte welkom.

De film No coração do mundo / In the Heart of the Worldgeregisseerd door Gabriel Martins in co-regie met Maurílio Martins beleeft zijn wereldpremière op het IFFR 2019 en is genomineerd voor de Tiger Awards 2019. In de film bevolken fascinerende personages de arme buurt van Contagem waar de filmmakers zelf ook vandaan komen. De film is hun liefdesverklaring aan de wijk en haar bewoners: een verrassend gefilmde mozaïekvertelling over mensen die − ook tegen beter weten in, of op illegale wijze − blijven werken aan een beter leven. Regisseurs Gabriel Martins Alves en Maurílio Martins baseerden hun intrigerende personages op mensen die ze kennen. Liefdevol vangen ze de buurt, met verrassend camerawerk, een uitmuntende cast van professionele en amateur-acteurs, en een inventieve soundtrack, van een zoetsappige Amerikaanse ballad tot Braziliaanse rap. 

Deze Tiger Award genomineerde No coração do mundo wordt 6 maal vertoond en is vóór de Masterclass te bekijken op 
25 januari om 19:45 uur in Pathé 5 of op 26 januari om 10.15 uur in Pathé 6. Hiervoor moet je wel zelf een kaartje kopen. Kijk voor meer informatie hier. De film staat als aanrader in de Volkskrant
Martins’ korte film Nada is te zien op 26 januari om 12:30 in Pathé 2.

Lees ook:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/15/de-hongerige-generatie-afro-braziliaanse-filmers-a3638917

https://filmkrant.nl/artikel/iffr-soul-the-eye/

https://www.ad.nl/rotterdam/filmfestival-verklapt-weer-wat-over-thema-s-iffr~a16f746c/

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.