Kom naar het middagprogramma Soul in the Eye op IFFR

Blog

Dinsdag 15 januari, 2019

In Brazilië woont, op Afrika na, de grootste bevolking met Afrikaanse wortels. Gedurende lange tijd was dit zo goed als onzichtbaar in ’s lands cinema, maar recentelijk kan er gesproken worden van een opmerkelijke opkomst van zwarte Braziliaanse film. Soul in the Eye, een van de themaprogramma’s van het IFFR dit jaar, viert deze nieuwe generatie met een aantal korte en lange films die putten uit de rijke Afro-Braziliaanse geschiedenis.

Zwarte Braziliaanse cinema is in opkomst, maar dat is niet de eerste keer. Acteur, filmmaker en activist Zózimo Bulbul (1937-2013) was het boegbeeld van de zwarte Braziliaanse cinema in de jaren zestig. Middels film maakte hij de geschiedenis, de cultuur en de politieke situatie van zwarte Brazilianen zichtbaar, zoals in zijn krachtige korte film Alma No Olho (Soul in the Eye, 1973). Hoewel Bulbul in de jaren 70 op de vlucht voor de dictatuur in Brazilië tijdelijk naar de Verenigde Staten vertrok, is zijn invloed nog steeds van grote betekenis. De huidige generatie zwarte Braziliaanse filmmakers betoont eer aan het vitale, uitgesproken werk van Bulbul. Lees hier meer.

De Soul in the Eye features en short compilaties zijn te vinden in IFFR’s Perspectives.
Kijk voor een overzicht van het hele Soul in the EYE programma hier.

Naast vertoning van deze films is er een middag vullend programma met talks met diverse Braziliaanse filmmakers, een performance van Jota Mombaça en ter afsluiting een Masterclass van Gabriel Martins Alves, regisseur van de voor een Tiger Award genomineerde film No coração do mundo. Ingeleid door gastcurator Janaína Oliveira, en gemodereerd door filmrecensent Heitor Augusto en IFFR-programmeur Tessa Boerman.

Middagprogramma met oa Masterclass Gabriel Martins Alves
Zondag 27 januari: 12.00 – 15.30 uur in Hilton Rotterdam, Jardin Zaal 

Martins Alves (Brazilië) studeerde af aan de regie-opleiding van het Centro Universitário UNA in Belo Horizonte. Naast het maken van korte films, schrijft hij sinds 2007 voor het elektronische tijdschrift Filmes Polvo. In 2009 startte Martins het productiebedrijf Filmes de Plástico, samen met André Novais Oliveira en Maurílio Martins. Met Maurílio regisseerde hij Contagem/The Inside (2010). Deze korte film ontving prijzen op diverse internationale filmfestivals.
Gabriel Martins Alves zal onder meer praten over zijn werkwijze en de ontwikkeling van zijn eigen productie maatschappij Filmes de Plástico.

Interesse om deze middag bij te wonen? Laat het ons weten via info@directorsguild.nl o.v.v. Soul in the Eye voor dinsdag 22 januari. Wij zullen je naam dan op de gastenlijst zetten en bij de ingang staan met de toegangskaarten. Introducees zijn van harte welkom.

Lees ook:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/15/de-hongerige-generatie-afro-braziliaanse-filmers-a3638917

https://filmkrant.nl/artikel/iffr-soul-the-eye/

https://www.ad.nl/rotterdam/filmfestival-verklapt-weer-wat-over-thema-s-iffr~a16f746c/

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30