Karakteropstellingen voor scenarioschrijvers en regisseurs

Scriptbank organiseert in samenwerking met Hans Jeths iedere twee maanden een lab Karakteropstellingen voor scenarioschrijvers. In ieder lab is plaats voor twee à drie vragen, die van tevoren worden ingebracht door schrijvers (of regisseurs). We gaan met een groep van ongeveer twaalf representanten aan de slag om deze vragen op te stellen. Wat is een karakteropstelling?

Over karakteropstellingen
Bij het schrijven van een scenario moet je je personages leren kennen. Je zou ze eigenlijk willen ontmoeten om ze te observeren. Zo kan je hun motieven, geheimen en verlangens ontdekken en onderzoeken wat hun plaats is in het verhaal en hoe zij zich verhouden ten opzichte van andere personages. Een systemische opstelling brengt jouw personages tot leven in de ruimte en maakt het mogelijk hen echt te leren kennen. 


Hoe werkt een opstelling? 
Deze methode is afgeleid van de familie- en organisatieopstellingen, waarbij het gaat om het verbeteren van de verstoorde dynamiek tussen personen. In karakteropstellingen gaat men juist op zoek naar conflict. Hierdoor worden onderliggende vragen in het schrijfproces zichtbaar.

Een opstelling start met een vraag van een van de deelnemers. Andere deelnemers worden door de vraagsteller in de ruimte opgesteld. Zij representeren personen of (verhaal) elementen en worden intuïtief onderdeel van de wereld die de vraagsteller wil onderzoeken. De wijze waarop de representanten staan opgesteld in de ruimte geeft vaak al veel informatie weg. Middels vragen zullen de representanten zich uitspreken over hun waarnemingen en ervaringen.

De opstelling geeft de vraagsteller inzicht in zijn vraag en nieuwe energie en ideeën voor zijn werk. Ook voor representanten komt er vaak bruikbaar materiaal naar boven over de psychologie van personages, plots en verhaallijnen, dialogen etc. Een opstelling is zo voor alle deelnemers een inspirerende, avontuurlijke en dynamische ervaring met een vaak verrassende uitkomst. Zie ook het verslag van 17 mei onderaan de pagina.

Schrijvers kunnen hun vraag inbrengen op het moment dat die het meest relevant is in de ontwikkeling van hun scenario.


Praktische informatie
Data: donderdagmiddag 13 sept/15 nov/17 jan/14 maart/16 mei
Locatie: De Ruimte, Weesperzijde79A, Amsterdam
Tijd: 13.30-17.00 uur
Kosten:  Representanten € 25 (excl.btw) Breng je een vraag in dan betaal je € 125
(incl. voorbereiding en evaluatie door de trainers).
Korting: leden van DDG, Auteursbond en Scriptbank (mail voor de code)
Aanmelden: via Eventbrite.

Na aanmelding en ontvangst van betaling stuurt Scriptbank je een bevestiging van deelname. Bij minimaal 9 deelnemers gaat een bijeenkomst door. Ongeveer een week voor aanvang ontvang je nadere praktische informatie over de bijeenkomst.

Wil je een vraag inbengen en deze onderzoeken met een opstelling? Stuur je vraag dan in een mailtje naar hans@hansjeths.nl
Als Scriptbank je vraag gaat opstellen, dan krijg je hiervan bericht. Soms nemen ze even contact met je op, bijvoorbeeld om je vraag aan te scherpen. Lees hier een verslag met ervaringen van deelnemers.

Author: DDG

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.