Jury Louis Hartlooper Prijs, uitreiking en borrel

De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt op vrijdag 28 september om 17.15 uur tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt.

Samenstelling jury & procedure
Elke deelnemende filmvakvereniging (te weten DDG, FPN, NSC, DPN en Netwerk Scenarioschrijvers) heeft uit eigen gelederen een representant gekozen die zitting heeft genomen in de jury, die thans vijf leden telt. Zoals gewoonlijk is het Louis Hartlooper Genootschap in juni gekomen tot een shortlist van vijf publicaties. Op dinsdagavond 4 september is de jury bijeengekomen om de winnende publicatie te selecteren. Tijdens de uitreiking van de prijs op vrijdagavond 28 september zal de jury aanwezig zijn om de jurykeuze aan het publiek toe te lichten.

 

V.l.n.r.: Simone van den Broek (DPN), Jelle Nesna (DDG), Jacqueline Epskamp (Netwerk Scenarioschrijvers), Martijn Kalkhoven (NCS) en Steven Rubinstein Malamud (FPN).

 

De juryleden van de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2018 zijn (in alfabetische volgorde):
Jacqueline Epskamp                       (namens Netwerk Scenarioschrijvers)
Jelle Nesna                                       (namens DDG – Dutch Directors Guild)
Martijn Kalkhoven                          (namens NCS – Netherlands Society of Cinematographers)
Simone van den Broek                   (namens DPN – Documentaire Producenten Nederland)
Steven Rubinstein Malamud         (namens FPN – Filmproducenten Nederland)

 

Louis Hartlooper Prijs
De prijs wordt voor de veertiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

Shortlist genomineerde publicaties
De vijf genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2018 zijn (in alfabetische volgorde):

  1. Marente Bloemheuvel, Jaap Guldemond, Janneke Louman; teksten: De Gids (red.), Alex van Warmerdam – L’histoire kaputt, Nieuw Amsterdam en Eye Filmmuseum, 2018
  2. Nouchka van Brakel, Scènes uit mijn eigen draaiboek, Querido’s Uitgeverij, 2018
  3. vpro.nl/cinema
  4. Barend de Voogd, Tot de laatste akte! 19 filmverzamelaars en hun sterke verhalen, GDI, 2017
  5. Frans Westra, Floor Kulker, e.a., 100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland – Van Nederlandse Bioscoopbond naar Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. NVBF, 2018

 

De feestelijke uitreiking van de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie vindt plaats op:

Vrijdag 28 september 2018, 17.15 – 18.30 uur, LHC 2

met aansluitend borrel in de Foyer, aangeboden door het LHC

Locatie: Louis Hartlooper Complex

Tolsteegbrug 1, Utrecht

Voorafgaand aan de prijsuitreiking door juryvoorzitter Jelle Nesna, zal de winnares van de prijs in 2017, Joyce Roodnat, een voordracht houden over film en journalistiek.

Aansluitend is om 19.30 uur in LHC 1 de opening van het competitieprogramma ‘Forum van de Regisseurs’

Het Forum van de Regisseurs, de competitie voor grensverleggende films, zal dit jaar zijn vierde editie beleven. Samenstellers en (film)journalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen gingen op zoek naar films die de gebaande paden verlaten en kijken naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Iedereen is hierbij van harte welkom!

Op de openingsavond wordt LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER van Claire Pijman vertoond. De op 3 juli 2018 overleden director of photography Robby Müller leed de laatste jaren van zijn leven aan vasculaire dementie. Filmmaker Claire Pijman maakte van de nood een deugd; omdat Müller niet meer kon praten, laat ze in LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER zijn beelden voor zichzelf spreken. Goed gekozen fragmenten, waarvan vele tot de hoogtepunten van de filmgeschiedenis behoren, worden afgewisseld met prachtige homemovies en polaroids, die Müller thuis maakte en op verschillende filmsets over de hele wereld.

Kaarten zijn (met gastenpas of tegen betaling) te bestellen op: https://www.filmfestival.nl/forum-van-de-regisseurs/ 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.