In Memoriam: Gita Hacham

DDG Nieuws

Maandag 24 juni, 2024

Helaas bereikte ons het verdrietige nieuws dat (scenario)schrijver, dichter, regisseur, performer, beeldend kunstenaar en DDG-lid Gita Hacham is overleden. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met dit grote verlies. 

Gita Hacham (geboren als Birgitta Hacham in Zweden, 1957) verhuisde naar Nederland en ontplooide zich tot schrijver, regisseur en beeldend kunstenaar. Ze studeerde Antropologie en Race and Ethnic Studies aan de Universiteit van Amsterdam, volgde de scenario-opleiding aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, en behaalde een master aan het DASarts-programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Hierna was Gita voornamelijk werkzaam in het theater. Ze schreef onder andere T’n L (trouw en liefde) (Cosmic Illusion, 2003), Noch kaas noch couscous (PH-Neutraal, 2000), Mama Wilders (Toneelgroep Toetssteen, 2012) en De Zilveren draad (Fringe, 2018). Daarnaast stond ze regelmatig zelf op het podium met haar eigen poëzie en spoken word. Afgelopen april regisseerde en bewerkte Hacham de tekst voor de voorstelling “Tambú; E mundu ta lora”, een coproductie van CGREP Producties en Podium NOORD.

Naast haar theaterwerk schreef Hacham scenario’s voor onder andere de VARA en Teleac, en creëerde ze cross-mediale kunstinstallaties waarin beeld, geluid en objecten op unieke wijze samensmolten. Daarnaast was ze een toegewijd docent en mentor. Ze gaf les aan de regie-opleiding van de AHK en was artistiek leider van de schrijfopleiding FillingtheGap.

Hacham ontving de Hollandse Nieuwe Toneelschrijversprijs en een ZAMI Award (2016) voor haar werk. In 2014 werd ze genomineerd voor de Prins Bernhard Cultuurfonds Toneelschrijversprijs.

 

Bron: Theaterkrant.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.