Hommage Eric de Kuyper

https://www.eyefilm.nl/ericdekuyper

Op vrijdag 8 februari, 19.15 opent het programma: Filmische hartstochten. Een weekend met Eric de Kuyper feestelijk om 19.15 in Cinema 1 van Eye.

“Vaak realiseer ik me dat wij hier in Eye op de schouders van reuzen staan. Dat we dit prachtige museum, die schitterende collectie en die eigenzinnige programmering te danken hebben aan zij die ons voorgingen: verzamelaars, cineasten, curatoren, restauratoren en directeuren. Van de laatste soort zijn er in die meer dan 70 jaar geschiedenis van dit filmmuseum niet zo heel veel geweest. Sommige zaten er niet eens zo heel lang, maar ook hun invloed is tot op de dag van vandaag voelbaar. Dat geldt zeker voor Eric de Kuyper. Filmmaker, filmprofessor, filmacteur, schrijver en vier jaar adjunct-directeur van dit filmmuseum. Hij wist in die relatief korte periode eind jaren ’80 samen met directeur Hoos Blotkamp een grote cultuuromslag te bewerkstelligen. De ramen en deuren van het museum maar vooral van het archief en de bunkers werden wijd opengegooid.

Eric de Kuyper onderzocht de collectie als een bevlogen ontdekkingsreiziger. Eric de Kuyper is een van de grondleggers van de vermaarde en nog altijd groeiende Eye-collectie: Bits & Pieces: stukjes verloren film zonder begin, zonder einde. Hij zag de schoonheid van deze verweesde snippers, conserveerde ze, zette ze achter elkaar in nieuwe composities en vertoonde ze. Eerst in Amsterdam, daarna in Parijs, Bologna, Pordenone en op vele andere plekken ter wereld. Dat gebeurt vandaag de dag nog altijd. Met nieuwe restauraties van zijn eigen films brengt Eye in dit programma een welverdiende hommage aan deze levende filmlegende.” (Sandra den Hamer)

DDG-leden betalen €9,50 (in plaats van €11) voor filmvoorstellingen op vertoon van hun DDG-ledenpas. De ledenpas dient aan de filmzaal getoond te worden.

Foto: Stef Verstraaten

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.