Een nieuw jaar is aangebroken en daarom is het tijd om kritisch te kijken naar de tarieven voor je werk, als je dat nog niet had gedaan. Indexeren is het minste wat je kunt doen om gelijke tred te houden met de stijging van de consumentenprijzen en er qua inkomsten dus niet op achteruit te gaan.

Hoe werkt indexeren?

De Auteursbond publiceerde een handige calculator om te berekenen wat jouw huidige tarief zou moeten zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de CBS-prijsindex en de koopkrachtontwikkeling van zelfstandigen.

Met deze calculator bereken je zowel het tarief om dezelfde boodschappen mee te kunnen blijven betalen, als het tarief dat de koopkrachtontwikkeling van zelfstandigen volgt. Dit maakt de uitkomst beter vergelijkbaar met de ontwikkeling voor mensen in loondienst.

Deze berekeningen vinden plaats op basis van gemiddelden. Wanneer je vindt dat jouw toegenomen ervaring en vaardigheden een hogere beloning verdienen, is er niets tegen een hoger tarief bovenop de indexering.

Nul op rekest?

Heb jij aan je opdrachtgevers al je nieuwe tarief doorgegeven, maar is deze geweigerd? Mail dan jouw (concrete) afwijzing naar info@directorsguild.nl.

 

Bron: Auteursbond.

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30