Regisseur George Sluizer overleden, erelid DDG

In Amsterdam is zaterdag 20 september DDG© Jorgen Krielen / Amsterdam, 25-09-2010 / George Sluizer erelid George Sluizer overleden. Sluizer, regisseur, scenarioschrijver en producent, is 82 jaar geworden.

Hij werd op 25 juni 1932 geboren te Parijs, vluchtte met zijn familie tijdens de oorlog naar London en studeerde later aan de bekende filmschool l’IDHEC te Parijs. Hij regisseerde zijn eerste documentaire in 1961, DE LAGE LANDEN  en won ermee een zilveren beer op het Berlijn Film Festival. Van 1961 tot de jaren 80 produceerde en regisseerde hij vele documentaires. Hij werkte ook als producent aan diverse films waaronder Werner Herzog’s FITZCARRALDO. Als scenario schrijver en regisseur maakte hij zijn eerste speelfilm in 1971 JOAO EN HET MES, gevolgd door TWEE VROUWEN met Anthony Perkins en Bibi Andersson. Met de speelfilm SPOORLOOS uit 1988 kreeg hij wereldwijde erkenning. Hij won vele grote prijzen en de film was de Nederlandse inzending voor de Oscars.

In 1991 regisseerde Sluizer een bewerking van Chatwin’s novelle UTZ met Armin Mueller-Stahl (beste acteur Berlijn 1992) en regisseerde in 1992 in de Verenigde Staten een remake van Spoorloos,THE VANISHING met Jeff Bridges, Kiefer Sutherland en Sandra Bullock en vervolgens in 1993 de speelfilm DARK BLOOD die toen niet kon worden voltooid vanwege de dood van hoofdrolspeler River Phoenix. Vervolgens regisseerde Sluizer nog 3 speelfilms in het buitenland waaronder HET STENEN VLOT gebaseerd op het boek van nobelprijs winnaar Jose Saramago. In 2012 maakte Sluizer alsnog DARK BLOOD af, ondanks de missende scenes. De film werd in 2013 geselecteerd voor het hoofdprogramma van het filmfestival van Berlijn.

Tijdens zijn carrière regisseerde Sluizer films in 6 verschillende talen en zag zichzelf als een Europees regisseur. Sluizer stond bekend om zijn eigen signatuur, zijn going to the edge en de zoektocht naar zijn eigen grenzen.  George Sluizer was ridder in de orde van Oranje Nassau, erelid van de DDG, NBF en FPN, lid van de European Film Academy en de Director’s Guild of America.

Het bestuur en bureau van de DDG betreurt George’s overlijden zeer en wenst zijn vrouw Anne en dochter Anouk en overige naaste familie en vrienden veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Foto: Jørgen Krielen

 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.