Wil jij als regisseur, scenarist of acteur in een zeer laagdrempelige setting improvisatiescènes met elkaar spelen en leren van elkaars kennis? Meld je dan aan voor de Spelregie Speelplaats!

In navolging van succesvolle eerste edities organiseert de DDG op zaterdag 25 februari en zaterdag 18 maart nogmaals de Spelregie Speelplaats onder leiding van regisseurs Willem Gerritsen en Laura Hermanides. Tijdens deze middag kunnen regisseurs en scenaristen op een speelse manier voelen hoe het is om zelf te acteren en zo beter worden in denken vanuit het karakter.

Hoe werkt het?

Beide middagen is er plek voor 8/9 mensen (een mix van 5-6 regisseurs, 3-4 acteurs en 1-2 scenaristen). Zo is er genoeg tijd voor iedereen om in minimaal 1 scène zelf mee te spelen. De deelnemende regisseurs en schrijvers sturen van tevoren een scène op van een derde A4’tje (1-2 alinea’s) die geïmproviseerd kan worden (lees verder voor een uitgebreidere briefing). Het betreft twee afzonderlijke middagen.

Waarom meedoen?

 • Zelf acteren: Door zelf te acteren voelen regisseurs hoe het voor acteurs is om in een scène te zijn. Zo leren zij elkaar beter begrijpen en verbeteren ze hun eigen spelregie- en acteerkwaliteiten.
 • Test je project: Test je eigen projecten en krijg meer inzicht in je karakters en het verhaal.
 • Vlieguren maken: Tijdens projecten is er niet altijd tijd om uitgebreid te repeteren. De Speelplaats biedt de tijd om je ervaring te vergroten in een veilige omgeving.
 • Kruisbestuiving: Tijdens de middag ontstaat een algehele creatieve kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines en ontmoet je nieuwe makers.

Details

Data: zaterdag 25 februari en zaterdag 18 maart | 13:00-17:00
Voor wie: regisseurs, scenaristen, acteurs, die lid zijn van DDG, Netwerk Scenarioschrijvers en ACT (je hoeft geen groep te zijn, je meldt je individueel aan). Enige werkervaring is vereist.
Locatie: Czar Amsterdam, Danzigerbocht 45g, 1013 AM Amsterdam
Bijdrage: 20 euro
Aanmelden: Uiterlijk 6 februari via info@directorsguild.nl, zie hieronder wat je moet opsturen.
Selectie: Uiterlijk 13 februari ontvang je bericht of je mee kunt doen.

We ontvangen bij je aanmelding graag het volgende:

 1. Wie je bent (regisseur/scenarist)
 2. Je portfoliowebsite of cv
 3. Een bondig document met:
  – De scène van een derde A4’tje (1-2 alinea’s) die geïmproviseerd kan worden.
  – Een korte omschrijving van de karakters (niet meer dan 3 karakters per scène, minimaal 2)
  – De setting/locatie
  – Eventuele feiten/voorgaande zaken die relevant voor de scène
  – Omschrijving van de doelstellingen van de karakters in de scène waaruit het conflict blijkt
  – Begin en eindpunt van de scène en eventuele dramatische tussenstations daartussen

Hoe gaat het verder?

De begeleiders selecteren van te voren vier van de ingestuurde scènes. Hierbij zorgen zij voor een mooie mix aan genres en type scènes. Bij de selectie van de deelnemers wordt rekening gehouden met de diversiteit van de groep, zowel op basis van de identiteit van de maker als het genre waarbinnen die wil werken. Daarnaast letten we erop dat de samenstelling van de groep ervoor zorgt dat de deelnemers elkaar goed kunnen aanvullen of juist kunnen uitdagen.

Over de Spelregie Speelplaats

Het idee voor deze Speelplaats is ontstaan uit de behoefte van Willem en Laura om te blijven oefenen, nadat ze zelf in 2018 de workshop Spelregie van Mijke de Jong hadden gevolgd. Na de succesvolle piloteditie van 19 november 2022 gaat de DDG hier een vaker terugkomende ledenactiviteit te maken.

Vragen?

Neem contact op met de DDG via info@directorsguild.nl.

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30