Filmmuseum EYE stelt 150 films gratis beschikbaar op website

Sectornieuws

Vrijdag 13 december, 2013

Vanaf heden zijn ruim 150 integrale films uit de EYE collectie vrijgegeven op een eigen portal op de website Open Beelden. De films zijn niet alleen te bekijken maar ook gratis beschikbaar voor hergebruik, bijvoorbeeld op Wikipedia of in nieuwe creatieve werken. Het betreft een serie vroege Amerikaanse films, een tiental bioscoopjournaals en een reeks stedenfilms, gemaakt door de filmpionier Willy Mullens.
Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt of geremixt kunnen worden. Films uit de collectie van EYE zijn nu al op diverse eigen websites te bekijken, maar op Open Beelden bieden we de gebruiker de mogelijkheid om deze te downloaden, inclusief toestemming voor hergebruik van het materiaal. De komende jaren zullen meer films op deze wijze beschikbaar gemaakt worden. De films zijn gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst.
150 vroege films
De collectie op Open Beelden bestaat uit films in het publieke domein en films van de firma Haghe Film, een van Nederlands grootste productiemaatschappijen in de eerste decennia van de vorige eeuw, die onder leiding stond van Willy Mullens. Van zijn hand komt nu een serie stedenfilms beschikbaar, die een panoramisch beeld geven van diverse Nederlandse steden voor promotionele doeleinden. Ook bevat de collectie zo’n dertig bioscoopjournaals, Spiegel van Nederland, die in de jaren vijftig wekelijks werden vertoond. De films van Haghe Film worden beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie.
De collectie bevat daarnaast circa zestig vroege Amerikaanse films, waaronder enkele van de oudste films uit de collectie (gemaakt rond de eeuwwisseling), films uit de jaren ’10 van onder andere D.W. Griffith en films van grote firma’s als Edison, Keystone en Universal. De selectie Amerikaanse films bestaat tot slot uit een groot aantal westerns en komedies. Deze laatste zijn deels ongeïdentificeerd, maar een aantal heeft beroemde acteurs van die tijd in de hoofdrol, zoals Mack Sennett, Larry Semon, Mabel Normand en Fatty Arbuckle. Arbuckle was immens populair totdat hij betrokken raakte bij de plotselinge dood van een jonge actrice na een schandaalfeest. Ook al werd hij uiteindelijk vrijgesproken, zijn carrière werd verwoest waardoor hij vervolgens onder een valse naam achter de camera moest werken. De laatste vijftien jaar is men bezig om Arbuckle’s werk opnieuw te ontdekken en herwaarderen.
Open Beelden
EYE heeft op OpenBeelden.nl een eigen portal, eye.openbeelden.nl. De toegang tot het materiaal op Open Beelden is gebaseerd op het Creative Commons-licentiemodel. Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers en onderwijzers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan en om werken beschikbaar te stellen aan anderen op een manier die de ze zelf kiezen.
Deze ‘open’ benadering wordt ook in de techniek van het platform doorgevoerd door gebruik te maken van open formaten, standaarden en softwarecomponenten. Daarbij komt alle software die in het kader van Open Beelden wordt ontwikkeld tevens als open source-software beschikbaar.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.