Fictieregelingen NPO-fonds herzien

Sectornieuws

Woensdag 5 juni, 2024

Per vandaag zijn de herziene fictieregelingen Video van het NPO-fonds in werking getreden. De regelingen zijn herzien onder andere op basis van de uitkomsten van de recent uitgevoerde evaluatie van het fonds. Bekijk hier een samenvatting van de wijzigingen. 

1. De introductie van fictiecategorieën die aansluiten bij de budgetbandbreedtes van NPO

Het NPO-fonds gaat, net als NPO, differentiëren in categorieën: high-end serie (50’), originele serie (50’) en comedy/drama (25’).* Hiermee stellen we het fonds expliciet open voor de kostbaarste series binnen het brede fictieportfolio voor volwassenen.

Let op: deze wijziging betreft alleen fictie volwassenen, dus niet jeugd. 

2. De mogelijkheden voor vervolgseizoenen verbeteren

Voor een vervolgseizoen kan voortaan 100% van de maximale NPO-fondsbijdrage aangevraagd worden i.p.v. 50% voorheen (m.u.v. high-end serie 50’).

3. De besluitvorming van scenariofase naar productiefase versnellen

Voor een productieaanvraag dient voortaan de helft van de scenario’s te worden opgeleverd, met als minimum drie scenario’s. Dit komt in plaats van de oplevering van alle scenario’s.

4. Publieksbereik kent geen aparte regeling meer

Publieksbereik mag opgevoerd worden als losse post op de productiebegroting. Bij volledige financiering door NPO en NPO-fonds hanteren we bij Fictie Video een maximumbedrag van € 25.000,- excl. btw voor publieksbereik binnen de productiebegroting.

2024 kan beschouwd worden als een overgangsjaar. Met ingang van 2025 worden aan de drie categorieën voor fictie volwassenen gedifferentieerde maximale productiebijdrages gekoppeld. Tot die tijd is de maximale productiebijdrage voor deze categorieën gelijk, namelijk € 1.300.000 (incl. btw) per serie.

De herziene regelingen en bijbehorende checklists en voorbladen zijn op de website van het NPO-fonds te vinden onder Aanvragen.

 

*1. High-end serie (50’)

Series van 50 minuten per aflevering van een excellente kwaliteit, met internationale allure, die een afgeronde verhaallijn kennen. Series met meerdere seizoenen komen niet in aanmerking voor deze regeling.

2. Originele serie (50’) 

Originele series van 50 minuten per aflevering met een hoog kwaliteitsniveau, waarbij de verhaallijn ruimte kan laten voor een vervolgseizoen.

3. Comedy/drama (25’)

Comedy- en/of dramaseries van 25 minuten per aflevering die door hun inhoudelijke en productionele ambitieniveau een relatief hoge NPO-bijdrage (genre + NPO-fonds) voor realisering nodig hebben.

 

Bron: NPO-fonds.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.