EYE vertoont Winter '89 van Danniel Danniel

Sectornieuws

Dinsdag 16 mei, 2017

Regisseur, scenarist en editor Danniel Danniel is op 4 mei overleden. Als eerbetoon vertoont EYE op 22 mei, om 19.00 uur zijn film Winter ’89, volgens Heddy Honigmann een van de mooiste Nederlandse speelfilms ooit. Met een inleiding door Hans Beerekamp.
Rotterdam, Oudejaarsavond 1989. Maria en haar tienerdochter worden opgeschrikt door het onaangekondigde bezoek van haar ex-man Karol. In een flashback laat Winter ’89 zien hoe de Tsjechische kunstacademiestudente Maria verliefd werd op de schuchtere Karol, die voor de geheime politie werkte maar mensen soms ook in bescherming nam. In deze grijze zone tussen goed en kwaad laat Danniel op virtuoze zien dat eenvoudige oordelen geen stand houden.
Winter ’89 bleef bijna onopgemerkt in Nederland maar maakte grote bewondering los bij degenen die hem zagen. Zo schreef Hans Beerekamp in NRC Handelsblad: ‘De kracht van Winter ’89 zit in de genuanceerde schildering van menselijke reacties op een onmenselijk systeem. Om te overleven moet iedereen concessies doen, en maakt al snel kleine fouten met grote gevolgen. Danniel beziet zijn personages met groot inzicht in psychologie en politiek, maar vooral met mededogen.’
Danniel Danniel (1950–2017) werd geboren in Haifa, Israël en kwam in 1980 naar Nederland waar hij aan de Nederlandse Filmacademie studeerde. Met zijn eindexamenfilm Ei (1987) toonde hij zich een eigenzinnig talent, evenals in zijn twee lange speelfilms Mykosch (1995) en Winter ’89 (1998). Als editor werkte hij aan talloze Nederlandse films, waaronder die van Heddy Honigmann (onder andere Metaal en Melancholie, Om de wereld in 50 concerten), Jessica Gorter (900 dagen) en Thom Hoffman (De domeinen Ditvoorst). Voor Little Angels (Marco Niemeijer, 2015) werd Danniel Danniel genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Montage. Vlak voor zijn overlijden werkte hij als editor nog onder andere aan de nieuwe documentaire van Simonka de Jong.
Heddy Honigmann over Danniel Danniel:
“Hij heeft de films van velen ‘gered’ (zoals men in de filmwereld weet) en vele films sterker gemaakt met zijn unieke gevoel voor structuur en de schoonheid en psychologie van personages.”

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30