EYE vertoont Winter ’89 van Danniel Danniel

Regisseur, scenarist en editor Danniel Danniel is op 4 mei overleden. Als eerbetoon vertoont EYE op 22 mei, om 19.00 uur zijn film Winter ’89, volgens Heddy Honigmann een van de mooiste Nederlandse speelfilms ooit. Met een inleiding door Hans Beerekamp.

Rotterdam, Oudejaarsavond 1989. Maria en haar tienerdochter worden opgeschrikt door het onaangekondigde bezoek van haar ex-man Karol. In een flashback laat Winter ’89 zien hoe de Tsjechische kunstacademiestudente Maria verliefd werd op de schuchtere Karol, die voor de geheime politie werkte maar mensen soms ook in bescherming nam. In deze grijze zone tussen goed en kwaad laat Danniel op virtuoze zien dat eenvoudige oordelen geen stand houden.

Winter ’89 bleef bijna onopgemerkt in Nederland maar maakte grote bewondering los bij degenen die hem zagen. Zo schreef Hans Beerekamp in NRC Handelsblad: ‘De kracht van Winter ’89 zit in de genuanceerde schildering van menselijke reacties op een onmenselijk systeem. Om te overleven moet iedereen concessies doen, en maakt al snel kleine fouten met grote gevolgen. Danniel beziet zijn personages met groot inzicht in psychologie en politiek, maar vooral met mededogen.’

Danniel Danniel (1950–2017) werd geboren in Haifa, Israël en kwam in 1980 naar Nederland waar hij aan de Nederlandse Filmacademie studeerde. Met zijn eindexamenfilm Ei (1987) toonde hij zich een eigenzinnig talent, evenals in zijn twee lange speelfilms Mykosch (1995) en Winter ’89 (1998). Als editor werkte hij aan talloze Nederlandse films, waaronder die van Heddy Honigmann (onder andere Metaal en Melancholie, Om de wereld in 50 concerten), Jessica Gorter (900 dagen) en Thom Hoffman (De domeinen Ditvoorst). Voor Little Angels (Marco Niemeijer, 2015) werd Danniel Danniel genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Montage. Vlak voor zijn overlijden werkte hij als editor nog onder andere aan de nieuwe documentaire van Simonka de Jong.

Heddy Honigmann over Danniel Danniel:

“Hij heeft de films van velen ‘gered’ (zoals men in de filmwereld weet) en vele films sterker gemaakt met zijn unieke gevoel voor structuur en de schoonheid en psychologie van personages.”

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.