European Film Academy vraagt dringend hulp aan regisseur Nikita Mikhalkov

EFA VRAAGT DRINGEND HULP AAN REGISSEUR NIKITA MIKHALKOV TEN BATE VAN DE GEVANGENGENOMEN
OEKRAÏENSE FILMMAKER OLEG SENTSOV

Dinsdag 24 november 2015 hoger beroep tegen gevangenisstraf van 20 jaar.

Voor het hoger beroep bij het Russische Hooggerechtshof tegen Oleg Sentsov’s gevangenisstraf van 20 jaar, hebben leden van de European Film Academy, onder wie EFA president Wim Wenders en voorzitster Agnieszka Holland, zich gericht tot de Russische regisseur Nikita Mikhalkov, president van de Russische associatie van filmmakers, om zich aan te sluiten bij het internationale protest en de Oekraïense filmmaker te helpen.

Na zijn oppositie tegen de annexatie van de Krim door Rusland, werd de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov in mei 2014 gearresteerd door de Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) en overgebracht naar Moskou. Hoewel de belangrijkste getuige van de vervolging zijn verklaring terugtrok, omdat deze onder dwang tot stand was gekomen, ging het proces met de beschuldiging dat Oleg Sentsov misdaden gepleegd had “van terroristische aard” gewoon door. Steunbetuigers uit Europa, zowel instituties als individuën, hebben met duizenden handtekeningen een EFA brief aan de President van Rusland en Russische autoriteiten ondertekend voor Sentsov’s onmiddellijke vrijlating. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap in een volgens Amnesty International “oneerlijk proces door een militaire rechtbank”. Het Russische Hooggerechtshof zal het beroep tegen de veroordeling op dinsdag 24 november aanhoren.

Afgelopen week publiceerde het Poolse dagblad Gazeta Wyborza al een open brief van de Poolse acteur Daniel Olbrychski. Hij deed een beroep op zijn “Russische broer” Nikita Mikhalkov, als de filmmaker die het dichtste bij de Russische president en bij deze speciale zaak zaak, om “iets” te doen en herinnert hem eraan dat “het goede wat we voor anderen op kunnen brengen, uiteindelijk in de herinnering blijft voortleven als we er niet meer zijn.”

De tekst van de nieuwe EFA-brief luidt als volgt:

Beste Nikita Mikhalkov,

Wij, je collega’s die deze brief ondertekend hebben, richten zich tot jou in je hoedanigheid van President van de Council van de Unie van Filmmakers van de Russische Federatie.

Dinsdag 24 november kijkt de hele Europese gemeenschap van filmmakers naar het Hooggerechtshof van de Russische Federatie in Moskou waar Oleg Sentsov’s beroep tegen zijn gevangenschap van 20 jaar plaats vindt.

Vanuit de hele wereld, ook vanuit Rusland, is massaal geprotesteerd tegen deze veroordeling die Oleg Sentsov’s mensenrechten geweld aan doet. Het vonnis drukt helder uit wat we allemaal juist willen voorkomen: De schade van de vrijheid van meningsuiting.

Het is onze verantwoordelijkheid – als filmmakers en mensen – op te komen voor mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Laat alstublieft uw stem horen en help ons bij onze steun aan Oleg Sentsov.

Agnieszka Holland
Volker Schlöndorff
Andrzej Wajda
Wim Wenders
Krzysztof Zanussi

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.