EFA voegt reuzenrad Wenen toe aan ‘Schatten van de Europese Filmcultuur’

Ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van het wereldberoemde Praterpark in Wenen zal de European Film Academy (EFA) het reuzenrad dat in dit park staat de titel “Schat van de Europese Filmcultuur” toekennen. Het reuzenrad is vooral bekend uit de filmklassieker THE THIRD MAN  van Carol Reed met Orson Welles.

Het reuzenrad is een uitvinding van George Ferris. Zijn eerste rad, genaamd Ferris wheel, ontwierp hij voor de wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago. Het reuzenrad in Wenen, dat een paar jaar later is gebouwd door het ingenieursbureau van de Engelsman Walter Basset, heeft een hoogte van 65 meter en telt 15 cabines.

Tijdens een ceremonie die op 9 juni in samenwerking met de Oostenrijkse Film Academie plaatsvindt,  zal een speciaal “Schat van de Europese Filmcultuur”-embleem bij het reuzenrad onthuld worden.

Met deze titel wil de European Film Academy publieke belangstelling creëren voor plaatsen met een symbolische betekenis voor de Europese cinema, plaatsen met een historische waarde die gehandhaafd en beschermd moeten worden niet alleen nu maar ook voor toekomstige generaties.

Het reuzenrad in Wenen is de zesde locatie die door de European Film Academy geëerd wordt. Tot de “Schatten van de Europese Filmcultuur” zijn eerder uitverkozen:

Het Eisenstein Memorial Centrum in Moskou 

Het Huis van de gebroeders Lumière in Lyon

Het Bergmancentrum in Fårö

De Wereld van Tonino Guerra in Pennabilli

De Potemkin Trappen in Odessa

 

De lijst “Schatten van de Europese Filmcultuur” zal de komende jaren uitgebreid worden en bevat plekken die bezocht kunnen worden, inclusief gedenkwaardige filmlocaties zoals het Weense reuzenrad – het symbolische hart en hoogtepunt van ieder bezoek aan de Oostenrijkse hoofdstad.

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.