Documentairewedstrijd KRO-NCRV over angst

KRO-NCRV roept ervaren documentairemakers op een filmplan te schrijven over hedendaagse angst. De winnaar krijgt de mogelijkheid het filmplan te realiseren. De documentaire gaat in première op het Nederlands Film Festival en wordt uitgezonden in KRO-NCRV 2Doc. 

Tientallen jaren konden Nederlanders het idee hebben dat het in het algemeen steeds beter ging. Mensen vertrouwden erop dat hun leven economisch beter zou zijn dan dat van hun ouders. Vrede was vanzelfsprekend, oorlogen waren ver weg. Je kon er voor kiezen of je je er nog druk over wilde maken – als lid van een actiegroep bijvoorbeeld, om de goeden te laten winnen. Vrijheid was de norm. Niemand kon de Nederlander nog vertellen wat hij moest denken, hoe zij zijn tijd zou besteden, wat zijn seksuele geaardheid moest zijn.

Wanneer is die zorgeloze wereld verdwenen? Het is geleidelijk gegaan – van de instortende torens van 9/11 in 2001, tot aan de wereld van nu – waarin bijna geen dag voorbij gaat zonder een economische terugslag, aanslagen, nieuws over bedreigingen van vrede en grenzen.

Geen Nederlander heeft nu nog het idee dat zijn kinderen het beter zullen hebben. Wie een vaste baan heeft, ziet zijn koopkracht en zijn pensioen verschrompelen. Miljoenen rammelen aan de Europese grenzen, om te ontsnappen aan oorlogen in de omgeving van Europa of omdat onze slinkende welvaart een zegen lijkt in vergelijking tot hun armoede. Moordcommando’s waren rond, om onschuldigen te doden ter wille van ons vreemde politieke en religieuze idealen. En zelfs een kernoorlog behoort weer tot de mogelijkheden, nu we omringd zijn door oude en nieuwe vijanden.

Formeel bestaat vrijheid nog, maar de daarmee verbonden tolerantie lijkt op de terugtocht – het publieke debat wordt vinniger, sociale omgangsvormen verruwen. In steeds meer landen komen bewegingen aan de macht die weinig op hebben met vrijheid van pers, rechtszekerheid of vrije zeden. Bovenop dit alles is er de klimaatverandering: het uitblijven van een afdoende internationale aanpak en de voortgaande bevolkingsexplosie in vele delen van de wereld, maken van de toekomst van de aarde en de mensheid een Russisch roulette. Angst lijkt een redelijke optie.

Maar angst is geen objectief gegeven. Angst is een gevoel, en daarmee vluchtig. Je kunt eraan lijden, of er aan te gronde gaan. Maar je kunt het ook verdringen, negeren, compenseren, bestrijden, wegredeneren.

Wordt ons leven echt steeds ruwer en gevaarlijker of is dat een waandenkbeeld van verwende Europeanen? Is de roep om veiligheid, orde en grenzen een neurose of de weg naar een oplossing? Er worden nog steeds kinderen geboren. Hoe gaan de generaties om met het slinkend perspectief? Zijn idealisme, religie of politiek engagement of het benadrukken van een groepsidentiteit een oplossing? Gaat de ontwikkeling van de wereld ten koste van de geestelijke gezondheid van de Nederlander? Er zijn honderden invalshoeken te bedenken, en even zoveel verhalen die een documentaire kunnen opleveren.

KRO-NCRV 2Doc is op zoek naar verrassende en cinematografische documentaire films die betrekking hebben op angst, in de samenleving of bij individuele mensen. Er zijn geen beperkingen met betrekking tot aanpak of lengte, originaliteit in inhoud en vormgeving staan voorop.

Ben jij een ervaren maker en heb jij een inspirerend plan voor een maatschappelijke en cinematografische documentaire over hedendaagse angst? Stuur je plan vóór 1 december aan: Leonie.vanZanten@kro-ncrv.nl *. Uit de ingezonden plannen kiest een vakkundige jury in december de winnaar. Het winnende filmplan ontvangt € 150.000 (excl. btw) voor realisering**. De documentaire gaat in première op het Nederlands Film Festival en wordt uitgezonden in KRO-NCRV 2Doc.

 

*Het ingediende plan is maximaal 8 A4tjes lang. Foto’s en/of filmmateriaal (max. 8 minuten) die sfeer en stijl van de film illustreren kunnen worden meegestuurd, alsmede een werkende link naar eerder filmwerk (max.1).

**De winnende filmmaker wordt geadviseerd een gerenommeerde documentaire producent in de hand te nemen voor de realisering van de documentaire. KRO-NCRV 2Doc kan desgevraagd adviseren. Het geldbedrag wordt vervolgens uitgekeerd aan de producent  die aan de prijswinnende documentaire is verbonden en met KRO-NCRV een productieovereenkomst af zal sluiten.
De jury bestaat uit documentaire regie-coach en adviseur Joost Seelen, filmmaakster Jasmijn Schrofer en documentaire eindredactie van KRO-NCRV. De beste 3 filmplannen worden uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wordt de winnaar gekozen. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.