Digna Sinke ontvangt Gouden Kalf voor de Filmcultuur

Sectornieuws

Maandag 28 augustus, 2023

Filmmaker en DDG-lid Digna Sinke krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor Filmcultuur uitgereikt. Zij ontvangt deze prijs op vrijdag 29 september tijdens het EY Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht.

De DDG feliciteert haar van harte met deze prijs!

Digna Sinke wordt geëerd met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur voor haar 50 jaar vakmanschap als filmmaker en producent.

Op woensdagochtend 20 september wordt in aanloop naar het festival en het gala de Gouden Tegel van Digna Sinke onthuld op de NFF Filmboulevard in de Vinkenburgstraat in Utrecht.

Uit het aanbevelingsrapport

“Eigen én wijs zijn de twee kernwoorden die de ontvanger typeren. Eigen in de onderwerpen die ze als filmmaker aanpakt. En wijs in het begeleiden van nieuw en jong talent en wat er met een film verteld moet worden. Een filmmaker die zuinig is met woorden maar gul met beelden.”

Ik ben er erg blij mee, en ik zie het vooral als een aanmoediging om nog even door te gaan met alles wat ik doe.”
–Digna Sinke

Biografie Digna Sinke

Filmmaker Digna Sinke (1949), geboren in Zonnemaire, studeerde in 1972 af aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie in Amsterdam met de eindexamenfilm Groeten uit Zonnemaire. Daarna ging ze aan de slag als montage-assistent bij Turks Fruit (Paul Verhoeven) en The Family (Lodewijk de Boer), en als script supervisor bij Heb meelij Jet (Frans Weisz).

Na de korte film De Gebroeders Helle (1976), regisseerde ze haar eerste lange speelfilm: De Stille Oceaan, die geselecteerd werd voor de hoofdcompetitie van de Berlinale in 1984. Zij ontpopte zich meer en meer tot een filmmaker die haar eigen morele en artistieke kompas volgde met speelfilms en documentaires als Belle van Zuylen (1994), Weemoed & Wildernis (2010), After the Tone (2014), Onder de oppervlakte (2015) en Bewaren of hoe te leven (2018).

Toen haar partner René Scholten in 2001 overleed, nam ze zijn werk over. Scholten had in 1979 Studio Nieuwe Gronden opgericht, tegenwoordig SNG film, dat voortkwam uit het legendarische filmcollectief Amsterdams Stadsjournaal. Doel bleef het produceren van eigenzinnige films -zowel documentaires als speelfilms en alles daar tussenin- en het bieden van kansen aan jong talent. Wat 50 jaar geleden begon met haar afstudeerfilm, leidde tot meer dan 60 films waar ze als regisseur of producent bij betrokken was. Een oeuvre met prijswinnende films van internationaal niveau, variërend van Weemoed & wildernis tot Tanzania transit (Jeroen van Velzen, 2018) en Kala azar (Janis Rafa, 2020).

Gouden Kalf van de Filmcultuur

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur. De oeuvreprijs wordt toegekend door de Raad van Toezicht en Algemeen Directeur/Bestuurder van het Nederlands Film Festival. Het is de 38e keer dat het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt uitgereikt. Eerder ging het Gouden Kalf naar o.a. Will Koopman (2022), Mijke de Jong (2021), Jac. Goderie (2019) en Monique van de Ven (2018).

Overzicht Gouden Kalveren

Bron: NFF | Beeld: Ramon Mangold

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is telefonisch bereikbaar op:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.