De Scheppende Mens (Cultuur langs de economische meetlat)
Bijna alles om ons heen is bedacht en vormgegeven door de creatieve en culturele sector. Wat is de waarde van cultuur als je het afzet tegen het Bruto Nationaal Product, banengroei en consumptie per huishouden?
De Creatieve Coalitie heeft een filmpje gemaakt waarmee de culturele sector nog eens duidelijk langs een economische meetlat wordt gelegd.
Voor veel politici is juist economische waarde HET argument om voor een sector te willen strijden. En de cijfers liegen er niet om.
Kijk zelf maar:
Scenario & Regie: Maarten Treurniet
Voice-over: Gijs Scholten van Asschat
Design: John Beckers
Animatie: Jurjen Kraan en John Beckers
Muziek: Martijn Schimmer SMP
Geluidsnabewerking: Posta – Maria Kramer
Met dank aan:
Kunstenbond
DuPho. Dutch Photographers
Pictoright
Stichting VEVAM Fonds
september 17, 2020
Kan deze ook worden geüpload met Engelse ondertiteling? Of nog liever, een Engelse voice over 🙂
september 17, 2020
Vooralsnog niet Bert, maar ik zal navragen of deze nog gaat komen.
september 18, 2020
Mooie, heldere animatie, maar wel een beetje jammer die sneer naar André Rieu, tenminste op mij komt het over als een sneer. Dit hoeft helemaal niet om een punt te maken, er worden andere, betere voorbeelden genoemd. Het gaat me even niet om zijn muziek, daar heb ik niets mee, maar hem op dit moment in de coronacrisis afbeelden als geldschepper met een kassabeltje erbij etc. is wat onhandig aangezien iemand met zo’n groot orkest, met al die musici en al dat personeel, op dit moment echt een miljoenenstrop aan z’n broek heeft en het zelf moet zien uit te zingen. Bovendien is Janine Janssen, die daar tegenovergeplaatst wordt, in haar soort ook commerciëler dan veel andere collegaviolisten. Wij wijzen als cultuursector bovendien erg vaak naar ons aandeel in het Bruto Nationaal Product, maar dat aandeel is mede zo groot door uiterst succesvolle act waar misschien niet iedere culturele insider van houdt, zoals Rieu. Onhandig is ook dat het overkomt als snobisme, terwijl wij als sector eindelijk één front moeten leren vormen. Dit moest ik toch even kwijt, want dit voorbeeld geeft misschien een verkeerd signaal.