De Europese Commissie vraagt je mening over auteursrecht

De Europese Commissie vraagt je mening over auteursrecht: mogen beelden gemaakt in de openbare ruimte vrijelijk worden gebruikt? Je hebt tot 15 juni kans om mee te doen aan deze consultatie.

De Europese Commissie wil het auteursrecht moderniseren en brengt momenteel de meningen van burgers en organisaties in kaart over het onderwerp panoramavrijheid (freedom of panorama).

Kort samengevat houdt panoramavrijheid in dat foto’s en video’s van kunstwerken in openbare ruimte staan (b.v. standbeelden) en van gebouwen vrijelijk mogen worden verspreid en gedeeld, ook als het werk zelf nog auteursrechtelijk is beschermd.

Panoramavrijheid is essentieel voor fotografen, filmmakers, journalisten, kunstenaars, uitgevers en iedereen die beeldmateriaal produceert waarbij de openbare ruimte een rol speelt.

In Nederland is panoramavrijheid in de wet verankerd maar dat is niet in alle landen van de EU het geval. Zo moet bij een foto voor het Brusselse Atomium toestemming worden gevraagd voor publicatie. Herziening van de EU-richtlijnen op dit gebied zou ook gevolgen kunnen hebben voor Nederland.

Tot 15 juni kun je je mening nog geven. De EU wil de resultaten van deze consultatie gebruiken in het ontwikkelen van EU-regelgeving.

Gebruik deze kans om invloed uit te oefenen op auteursrecht in de EU en help panoramavrijheid!

Laat de Europese Commissie weten hoe belangrijk het ongecensureerde gebruik van de openbare ruimte voor jou is om je werk te kunnen doen.

 

Link naar de consultatiepagina

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/public-consultation-role-publishers-copyright-value-chain-and-panorama-exception

 

Link naar de answering guide

http://youcan.fixcopyright.eu/limesurvey/index.php/591338?lang=en&newtest=Y

 

Meer informatie:

 

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.