De Europese Commissie vraagt je mening over auteursrecht

Sectornieuws

Maandag 13 juni, 2016

De Europese Commissie vraagt je mening over auteursrecht: mogen beelden gemaakt in de openbare ruimte vrijelijk worden gebruikt? Je hebt tot 15 juni kans om mee te doen aan deze consultatie.
De Europese Commissie wil het auteursrecht moderniseren en brengt momenteel de meningen van burgers en organisaties in kaart over het onderwerp panoramavrijheid (freedom of panorama).
Kort samengevat houdt panoramavrijheid in dat foto’s en video’s van kunstwerken in openbare ruimte staan (b.v. standbeelden) en van gebouwen vrijelijk mogen worden verspreid en gedeeld, ook als het werk zelf nog auteursrechtelijk is beschermd.
Panoramavrijheid is essentieel voor fotografen, filmmakers, journalisten, kunstenaars, uitgevers en iedereen die beeldmateriaal produceert waarbij de openbare ruimte een rol speelt.
In Nederland is panoramavrijheid in de wet verankerd maar dat is niet in alle landen van de EU het geval. Zo moet bij een foto voor het Brusselse Atomium toestemming worden gevraagd voor publicatie. Herziening van de EU-richtlijnen op dit gebied zou ook gevolgen kunnen hebben voor Nederland.
Tot 15 juni kun je je mening nog geven. De EU wil de resultaten van deze consultatie gebruiken in het ontwikkelen van EU-regelgeving.
Gebruik deze kans om invloed uit te oefenen op auteursrecht in de EU en help panoramavrijheid!
Laat de Europese Commissie weten hoe belangrijk het ongecensureerde gebruik van de openbare ruimte voor jou is om je werk te kunnen doen.
 
Link naar de consultatiepagina
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/public-consultation-role-publishers-copyright-value-chain-and-panorama-exception
 
Link naar de answering guide
http://youcan.fixcopyright.eu/limesurvey/index.php/591338?lang=en&newtest=Y
 
Meer informatie:

 

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30