Op maandag 11 april 2022 zijn leden van de DDG (regisseurs) en NSC (cameramensen) van harte uitgenodigd voor een gezamenlijke Filmavond in Het Ketelhuis!

Tijdens deze avond bekijken we de nieuwe film Die Wannsee Konferenz (regie: Matti Geschonneck, 2022) met aansluitend een Q&A met de cinematographer van de film: Theo Bierkens, bekend van o.a. Kracht (1990), De ontdekking van de hemel (2001) en De Uitverkorene (2006).

De Q&A wordt geleid door Doesjka van Hoogdalem. Zij is zelf regisseur en tijdens het gesprek zullen zij en Theo praten over o.a. camerakeuzes, internationale projecten en de samenwerking tussen regisseur en cinematographer. Lees hieronder uitgebreide info over de film en sprekers.

Bekijk hier de trailer van Die Wannsee Konferenz.

Wil je bijpraten met oude bekenden en nieuwe gezichten ontmoeten? Na afloop is er een borrel!

Datum: maandag 11 april 2022
Inloop: 19:30
Start film: 20:00, met aansluitend Q&A en een borrel
Voertaal: Nederlands
Locatie: Het Ketelhuis, Amsterdam
Aanmelden: via Eventbrite, leden hebben de aanmeldlink in hun inbox ontvangen.
Toegang: Dit event is alleen voor leden van DDG en NSC. Wil je een bevriende regisseur of cinematographer meenemen? Mail ons even via info@directorsguild.nl.

 

Die Wannsee Konferenz (Nederlandse release 7 april 2022)

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt in villa Marlier aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn vijftien hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de “Endlösung”, de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk. Het enige onderwerp op de agenda die ochtend hoe de organisatie van de systematische massamoord op miljoenen Joden kon worden georganiseerd. De bijeenkomst begon om 12.00 uur en duurde minder dan twee uur.

Die Wannsee Konferenz is een historisch drama naar de notulen en authentieke bronnen over een onthutsende bijeenkomst die de aanzet geeft tot de uitvoering van de Holocaust.

Foto: Stefan Erhard

Theo Bierkens
Na zijn studie aan het American Film Institute in Los Angeles was cameraman Theo Bierkens jarenlang verantwoordelijk voor de cinematografie van vele speelfilms, televisiefilms en commercials in Nederland en daarbuiten.

Titels zoals KRACHT (1990), DE ONTDEKKING VAN DE HEMEL (2001), DE UITVERKORENE (2006) en DIE WANNSEEKONFERENZ (2022) staan op zijn curriculum en hij won meerdere prijzen, waaronder Der Deutsche Kamerapreis voor de speelfilm DER LIEBESWUNSCH (2006).

Hij was begin jaren ’90 initiator, medeoprichter en eerste voorzitter van de Nederlandse beroepsvereniging voor cameramensen, de NSC (Netherlands Society of Cinematographers) en is daarnaast lid van de Duitse Bundesverband Kamera (BVK), de Dutch Academy For Film (DAFF) en de European Film Academy (EFA).

Doesjka van Hoogdalem

Doesjka van Hoogdalem werkt sinds 1997 in de Nederlandse Film en Televisie. Ze werkte o.a. als schakeltechnicus, opnameleider, regie-assistent, geluids- en cameravrouw, redacteur en item regisseur.

In 2000 ontmoette zij regisseur Theo van Gogh tijdens het werken aan een theaterregistratie en deze samenwerking werd voortgezet in voor Doesjka  nieuwe disciplines; televisiedrama en speelfilm. Samen maakte ze vier speelfilms, twee dramaseries en een enkele single plays, allemaal volgens de “van Gogh methode”, waarin scènes met drie camera’s tegelijk worden gedraaid. Als zijn assistent en creatieve consultant was zij zijn derde oog en zo leerde ze ook haar regievaardigheden. Na zijn brute moord in 2004, werd door Column Producties “het Triple Theo Remake Project” gestart. Doesjka was vanaf het begin nauw betrokken bij dit project door als creatieve consultant voor Steve Buscemi’s “Interview” en Stanly Tucci’s ‘Blind Date” te fungeren.

In 2005 regisseerde Doesjka voor Column Film haar eerste eigen speelfilm “Oorlogsrust” naar een scenario van Theodor Holman.

Sinds 2006 is Doesjka ook voor Televisie werkzaam als regisseur. Op haar CV staan onder andere vele theaterregistraties, documentaires, videoclips en televisieprogramma’s.

Sinds februari 2020 is zij ook gast-docent op de HBO opleiding Film en Audiovisuele Media onderdeel van de NAVB in Amsterdam en Eindhoven.
Tevens is zij bestuurslid van de beroepsvereniging Dutch Directors Guild en bestuurslid van VEVAM.

Beeld: Die Wannsee Konferenz, Infafilm GmbH, 2022

Volg DDG

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:30 – 17:30