DDG Awards 2013: Fragmenten van genomineerd werk

Blog

Dinsdag 15 april, 2014

Omdat zo’n lijstje namen en titels alleen niet zo veel zegt, en wij immers een vereniging van BEELDmakers zijn, volgt hier een mooi overzicht van alle genomineerden voor de DDG Awards met – zover online beschikbaar – een fragment of trailer of teaser van het werk.

1. Documentaire Kort:

  • Niels van Koevorden – Ik stond erbij
    Bart: ‘Ik wil wel dat mijn zoon een beetje op mij lijkt. Nou ja, met de looks van mijn vriendin dan. Ik, maar dan wel knap zeg maar’.
    Drie jonge mannen worden vader. Ze leven toe naar de geboorte van hun eerste kind en proberen zich voor te bereiden op wat komen gaat. Wat is hun rol als man tijdens de zwangerschap en hoe houden ze zich staande tijdens de bevalling? Deze film laat de moeders buiten beeld en kijkt enkel naar de vaders op het moment dat het leven hen bijna letterlijk overvalt.

[vimeo=http://vimeo.com/55156429]

  • Menno Otten – Via Dolorosa
    Jaarlijks waggelen devote mannen door de Via Dolorosa in Malaga. Letterlijk vertaald betekent het Weg van Verdriet, maar het verwijst ook naar de Kruisweg, de lijdensweg van Jezus door Jeruzalem met het kruis op zijn schouders. In Malaga dragen de mannen ’tronos’ – loodzware platforms met beelden van heiligen – in processie door de straten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden laat regisseur Menno Otten de bewuste Zuid-Spaanse weg helemaal niet zien. Samen met cameraman Lennart Verstegen maakt hij alleen maar close-ups van de mannen. Vlak voordat ze het gewicht torsen zie je de spanning. Er wordt wat water gedronken. Dan klinkt het sein en duwen ze het gewicht omhoog met hun schouders. Ook het beeld is niet te zien, maar kennelijk is het gevaarte omhoog en moeten ze in beweging komen. Misschien is het door intensieve training of gewoon het dictaat van het immense gewicht, maar de mannen deinen in perfecte harmonie door de straten. Zij aan zij, rug tegen borst. Bij het verplaatsen van het gewicht van het ene op het andere been deint er een nieuwe galerij aan grimassen het beeld in. De camera zoomt in en de broeders doen het werk in de oranje gloed van de straatlantaarns.

  • Ger Poppelaars – Vlucht uit Holland
    In de Tweede Wereldoorlog vluchtten de ouders van grafisch ontwerper Bau Winkel voor de Duitse bezetter. Tijdens hun vlucht door Europa legde Bau’s vader alle gebeurtenissen vast in een getekend dagboek. In hun voetsporen zoekt Bau anno 2012, samen met regisseur Ger Poppelaars, de plekken op die zijn vader onderweg in zijn oorlogskroniek vol mooie tekeningen, memorabilia en treinkaartjes heeft beschreven. In deze roadmovie herbeleven we door de ogen van hun zoon, hoe een jong stel lopend of met de trein, zijn weg naar het beloofde land, Zwitserland, probeerde te vinden. Altijd alert op Duitsers die op de loer lagen. Op zoek naar de exacte route en de mensen die hen indertijd geholpen hebben, vertelt Bau Winkel het levensverhaal van zijn ouders. `Vlucht uit Holland’ is een ode aan de liefde van een joodse man en zijn vrouw die erin slaagden samen een onmogelijke reis te maken.
    Bekijk de documentaire op Holland Doc

2. Fictie Kort:

  • Boris Paval Conen – Between Entrance and Exit
    Between Entrance and Exit is a bizarre ramble through a labyrinth of memories, regret, guilt and longing. A man and a woman love, fight and cherish each other. In a constantly changing room, they try to give meaning to the time given to them between Entrance and Exit. The result is a surrealist mix of tragic and humoristic, at times clownish scenes. Second dance film by director Conen and choreographer Kylián, who previously surprised the public with Car men (2006).
    Bekijk de film op Uitzending Gemist
  • Boudewijn Koole – Point Taken – Off Ground
    Dansfilm over een jongen en zijn stervende moeder waarin filmmaker Boudewijn Koole en choreograaf Jakop Ahlbom twee tijdslagen met elkaar verweven om zo de overgang van de ene bewustzijnstoestand naar de andere te onderzoeken. Zij zetten vraagtekens bij het dualistisch denken, waarbij de wereld wordt onderverdeeld in lichaam en ziel, hemel en hel, leven en dood. Hoe hard is de grens? Wat gebeurt er in het tussengebied? Welke rol speelt onze verbeelding hier? Met danslegende Louise Lecavalier.
    Bekijk de film op Uitzending Gemist
  • Digna Sinke – Alle dagen even mooi
    Ruim honderd jaar lang was het dé manier om contact met elkaar te houden, maar het tijdperk van de ansichtkaart is voorbij. Regisseur Digna Sinke verzamelde ze: ansichten aan haarzelf en familieleden, maar ook die aan onbekenden. In deze sobere ode, die begint in 1905, glijdt het cameraoog traag over de kaarten, en daarmee door de jaren. Aanvankelijk gaan de voorgelezen teksten ook over praktische zaken, maar langzaam veranderen toon en inhoud. Net als de bestemmingen, die steeds exotischer worden.

3. Commercials:

  • Simone van Dusseldorp: Fonds Slachtofferhulp – Worden wie je was

  • Paul Meijer: Centraal Beheer Achmea – Anouk

  • Bram Schouw: Triodos Bank – Groei is meer dan een cijfer

4. Online / Transmedia

  • Arnold van Bruggen / Rob Hornstra – The Sochi Project
    Sinds 2007 werken Rob Hornstra en Arnold van Bruggen samen om het verhaal over Sotsji te vertellen, de stad in Rusland waar de Olympische Winterspelen in 2014 gehouden zullen worden. Als overtuigde aanhangers van ‘slow journalism’ hebben ze het gebied vele malen bezocht en hebben door hun research een solide basis gelegd en een sterk gevoel ontwikkeld voor deze kleine maar onvoorstelbaar ingewikkelde regio, nog voordat die in de spotlights van de internationale media komt te staan.

  • Bert Hana – #Alleman
    Theatermaker en acteur Bert Hana heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende verzameling beelden van Nederland aangelegd, afkomstig van Google Streetview. De beelden tonen de gewone Nederlander en karakteristieke taferelen van ons land. We zien de vrouwen in Staphorst grasmaaien, een Hollands gezinnetje kamperen en bakfietsmoeders ruzie maken. De beelden voeren ons van kale Zeeuwse vlaktes tot de propvolle Amsterdamse Tuindorpen, van rebellerende pubers tot het meisje van Vermeer.
    Vijftig jaar na het uitkomen van de documentaire Alleman van Bert Haanstra, brengt Bert Hana een hommage aan deze iconische film met #Alleman. Deze live documentaire neemt je mee door de op internet vastgelegde straten van Nederland. Zo ontstaat een fascinerend beeld van ons polderland. #Alleman onderzoekt wat er de afgelopen vijftig jaar veranderd is. Hebben we onze preutsheid verloren en maken we ons nu druk over onze privacy? Heeft de veel veelvuldige beschikbaarheid van informatie ons rijker gemaakt?
    #Alleman wordt live in de filmtheaters gecreëerd. De voorstelling heeft het beste van twee werelden; een omhelzing tussen de directheid van theater en de beeldende kracht van film begeleid door de unieke woorden van ’s Nederlands bekendste columniste en ondertiteld door een live uitgevoerde soundtrack.

  • LEMZ – Sweetie
    Het was wereldnieuws: met behulp van een virtueel lokmeisje genaamd Sweetie, slaagde Terre des Hommes erin om binnen tien weken meer dan 1000 mannen op te sporen die zich schuldig maakten aan misbruik van Filipijnse kinderen via de webcam. In het diepste geheim werkte het team van Lemz meer dan een jaar vanuit een afgelegen loods aan het project.

http://youtu.be/aGmKmVvCzkw

5. Documentaire Lang:

  • Oeke Hoogendijk – Het nieuwe Rijksmuseum (3 en 4)
    Nu de grote vernieuwing van het Rijksmuseum bijna is afgerond en de opening nadert, heeft ook de documentaire ‘Het nieuwe Rijksmuseum’ van Oeke Hoogendijk zijn voltooiing bereikt. Of alle betrokkenen in hun artistieke missie zijn geslaagd, mag het publiek na de opening beoordelen. Maar wat was ervoor nodig om zover te komen?
    Bekijk de documentaire op Holland Doc
  • Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster – Wakker in een boze droom
    Een op de acht Nederlandse vrouwen krijgt borstkanker. Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving die met deze levensbedreigende ziekte kampt. De plek waar een vrouw misschien op haar kwetsbaarst is, haar mooist, trotst en meest sexy, wordt een bron van vertwijfeling en woede.
    Bij Ingrid, Vicky en Sabrina toont zich borstkanker in verschillende gedaanten. De vaak zware en pijnlijke behandelingen die zij ondergaan, zijn een tijdelijke etappe naar de gehoopte genezing die zo weer in ziekte om kan slaan. Maar ook hun gevoel voor eigenwaarde staat op het spel. Ze voelen zich in hun vrouwelijkheid aangetast, beschadigd en onzeker. “Wakker in een boze droom” laat op zeer persoonlijke en intieme wijze zien hoe de vrouwen en hun partners na de diagnose proberen weer vat te krijgen op het leven.
    Zonder commentaar en van dichtbij laat deze documentaire zien hoe borstkanker de levens van drie vrouwen op zijn kop zet. Sabrina, Vicky en Ingrid vechten om hun waardigheid en vrouwelijkheid overeind te houden, ondanks de pijn en het verdriet. Ze gaan de ziekte met moed der wanhoop, uithoudingsvermogen en humor te lijf. Hoe rapen ze de scherven bij elkaar en wie helpt hen daarbij? Hoe dragen zij en hun partners de angst om een onzekere toekomst?

  • Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden – Ne Me Quitte Pas
    Ne me quitte pas is een tragikomische ode aan de mislukking. In een klein dorp aan het einde van België delen de Vlaamse Bob en de Waalse Marcel met verve eenzaamheid, humor en drankzucht. Zelfmoord is volgens hen de beste oplossing als het echt niet meer gaat. Dan maken ze er samen een eind aan en ze weten ook al waar: onder de levensboom van Bob.

6. Fictie Lang:

  • Nanouk Leopold – Boven is het stil
    Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn hoogbejaarde vader die hem als mislukte zoon ziet. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag gooit Helmer het roer om: hij knapt het huis op, verhuist zijn vader naar boven en neemt een knecht aan. Het drama, gebaseerd op de roman van Gerbrand Bakker, is opgedragen aan de plotseling overleden hoofdrolspeler Jeroen Willems.

  • Jim Taihuttu – Wolf
    In een grauwe, anonieme achterstandswijk maakt de jonge kickbokser Majid dankzij zijn bikkelharde vuisten snel carrière. Zowel binnen de ring, waar zijn trainer hem fanatiek klaarstoomt voor grote wedstrijden, als daarbuiten, waar het geld van de georganiseerde misdaad lonkt. Helaas is Majid zelf zijn grootste vijand; hij kan zijn frustraties en driften niet de baas en slaat regelmatig door – letterlijk én figuurlijk. Een eigentijds drama in tijdloos zwart-wit, rauw op de huid gefilmd.

https://www.youtube.com/watch?v=BO6CQv8CGEY

  • Alex van Warmerdam – Borgman
    Macabere, absurdistische thriller over Borgman, een vreemdeling die aanbelt bij een modernistische villa met de vraag of hij in bad mag. Eenmaal binnen blijkt hij niet van plan weer weg te gaan. Geholpen door wat handlangers ontketent hij een reeks gebeurtenissen die steeds bizardere vormen aanneemt, waardoor langzaam maar zeker de zorgvuldig opgerichte façade van de bewoners van de villa afbrokkelt. Sinds achtendertig jaar de eerste Nederlandse film die meedeed in de hoofdcompetitie van Cannes.

https://www.youtube.com/watch?v=_h6SRrn7NA0
 

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is doordeweeks telefonisch bereikbaar op van 10.00 – 17.00 uur. Op woensdag zijn we gesloten.