Continuering LEF regeling documentaire — Mediafonds

Het Mediafonds wil met de LEF regeling meer ruimte creëren voor aanvragen waarin experiment, vernieuwing en artistiek onderzoek in de Wijzigingen bekijkendocumentaire centraal staan. Denk aan ideeën/plannen waarin de grenzen van het genre documentaire opgezocht worden, waar conventies doorbroken worden en disciplines overstegen en vermengd worden.

Wegens enorme belangstelling en de kwaliteit van de ingediende aanvragen in het kader van de LEF regeling voor experiment en vernieuwing in de documentaire heeft het Mediafonds besloten de regeling voort te zetten in 2016. Voor deze regeling wordt eenmalig €75.000 ter beschikking gesteld. Er is één indiendatum op 11 januari 2016. Uitslagen worden op 15 februari 2016 per e-mail meegedeeld.

NB Het resultaat van het artistieke onderzoek (op schrift of audiovisueel) dient vóór 1 december 2016 te worden opgeleverd bij het Mediafonds.

– Onafhankelijke makers kunnen aanvragen, ook zonder omroep of producent.
– Aanvragers kunnen zelf beslissen hoe een aanvraag voor een audiovisuele documentaire wordt ingediend (behalve cv, begroting en dekkingsplan zijn er geen vormvereisten).
– De regeling is uitdrukkelijk niet bedoeld als alternatief voor een reguliere aanvraag of als rechtstreeks voorstadium daarvan.
– De aanvraag wordt beoordeeld op de kwaliteit van het experiment, de vernieuwing en het artistieke onderzoek.
– De regeling is niet bedoeld voor interactieve documentaires, daarvoor kan gebruik gemaakt worden van de non-fictie transmedia regeling.
– Aanvragen kunnen vóór 11 januari 2016 worden ingediend via het e-mailadres lef@mediafonds.nl.

Meer achtergrondinformatie
In mei 2014 organiseerde het Mediafonds een bijeenkomst over experiment in de documentaire.
Naar verslag bijeenkomst ‘Ruimte voor experiment’.
In Mediafonds blad 609 – cultuur en media zijn drie artikelen gepubliceerd met de vermeende braafheid van de Nederlandse documentaire als discussiepunt:

Goed gemaakte braafheid – Dana Linssen
Er moet meer mislukken – Marc Schmidt
Plannen van papier – Joost Conijn

Author: DDG

Share This Post On

Commentaar, vraag, of antwoord? Draag bij!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.