Cineblend: Het Evangelie in de documentaire

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft op dinsdag 3 juni als thema: Het Evangelie in de documentaire.

Naar aanleiding van de NPO Doc themaweek Goddelijke Geneesheren organiseert Cineblend in samenwerking met NPO Doc op 3 juni een avond met documentairemakers in wier werk het evangelie een belangrijke rol speelt. Zij bevragen de rol van het evangelie in de Nederlandse samenleving en in hun eigen persoonlijke leven. Zij gaan daarbij de confrontatie niet uit de weg. Je ziet een groeiend aantal documentaires op de Nederlandse televisie over dit thema, waarbij met name de Evangelische Omroep van binnenuit evangelische geloofsrichtingen en bewegingen kritisch onder de loep neemt. Waar komt deze aandacht vandaan? En hoe kritisch kun je als evangelische filmmaker zijn op je eigen gemeenschap? Kijkt een ingevoerde buitenstaander anders tegen de problemen aan dan filmmakers uit de gemeenschap? Hoe reageren de verschillende gemeenschappen zelf op de documentaires?

​Te gast zijn o.a.:

Emile van Rouveroy van Nieuwaal, rechtsantropoloog en filmmaker. Zijn laatste productie Houdt God van Vrouwen is de afsluiting van een drieluik over de rol van het geloof in de moderne maatschappij en toont de strijd van Hilligje Kok uit Staphorst voor de emancipatie van orthodox-christelijke vrouwen. De film won onder andere de NL –award voor beste documentaire van het jaar en afgelopen mei de Prix Circom voor de beste Europese documentaire en de Grand Prix Circom voor de beste Europese regionale televisieproductie van 2014.

Hans Busstra, filmmaker. Regisseur van de recentelijk bij de EO uitgezonden documentaire De onzichtbare vriend. Filmmaker en domineeszoon Hans Busstra wilde een documentaire maken over gelovigen die niet zijn gehinderd door enige twijfel en met Jezus aan hun zijde door het leven gaan. Maar uiteindelijk werd het een film over zijn eigen diepe geloofstwijfels.

Deze avond vindt plaats in het kader van de NPO Doc themaweek ‘Goddelijke Geneesheren’, van zaterdag 7 tot en met vrijdag 13 juni 2014. Zie ook: www.npodoc.nl

Tijdstip: Dinsdag 3 juni 19:30, met borrel na afloop.

Locatie: Pakhuis de Zwijger, kleine zaal Piet Heinkade 179, Amsterdam.

Toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger

Author: DDG

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.